Најновије

ВУЧИЋ: Наставићемо да се боримо и да извучемо максимум за наш народ на КиМ! Борићемо се за мир, али нећемо пристати на уцене!

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је на Сабору СПЦ говорио отворено о свему и да је изнео своје бриге. Наставићемо да радимо у најбољем интересу Србије и на отварању нових фабрика и путева, истакао је Вучић. Наш председник се јуначки бори и ја му се дивим, поручио је патријарх Иринеј и додао да је врло неизвесно како ће се наћи решење за питање КиМ.

Вучић са патријархом Иринејом (Фото: predsednik.rs)

Вучић се на састанку обратио члановима Сабора, са којима је имао прилику да разговара на тему актуелне ситуације у вези са Косовом и Метохијом, али и другим питањима од значаја за Србију и српски народ уопште, као и за односе државе и цркве.

Након састанка сабора СПЦ председник Вучић се обратио медијима и том приликом је рекао да је са владикама разговарао више од два и по сата и додао да је разговор био отворен и искрен и да су на њему исказали велику забринутост и бригу о будућности Косова и Метохије.

- Сложили смо се да треба да поштујемо различитости, али и о нашим међусобним односима. Говорили смо и о односима са Републиком Српском. Говорили смо и о томе да свакога дана губимо много људи у Србији и да су то ствари о којима морамо да радимо - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је састанак био веома важан, и да је упозорио да у скоријој прошлости нисмо били у сагласју са реалношћу, и да нас је то скупо коштало.

- Црква је важан друштвени чинилац која треба да има своје ставове. Она је одувек помагала народу, на свим територијама које су насељене нашим народом - рекао је Вучић, и додао да је пред нама ипак веома тежак период.

Председник Србије је истакао да је СПЦ помагала опстанак нашег народа где је био угрожен, посбено на КиМ.

- Пред нама је тежак период, изнео сам све своје бриге. Мислим да је патријарх Иринеј разумео. Један од владика је рекао: „шта год да урадиш Вучићу, бићеш свима крив“ и ја сам одлично разумео. Моје је да наставимо да се боримо, извучемо максимум, боримо се за мир, да не пристајемо на уцене – рекао је Вучић.

Он се захвалио Додику који је био веома корекатан и који је разумео државну позицију Србије, иако је могао и вечерас на сабору да стиче политичке поене.

- Верујем да ће моћи да се радујемо економским успесима и да нам то буду кључне теме – истакао је Вучић.

Патријарх: Вучић се јуначки бори

Председник Вучић се јуначки бори за Србију, Косово и Метохију и све што је везано за српско име, рекао је патријарх Иринеј после седнице редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве.

Патријарх је истакао да је то не само његов лични став, већ и став Сабора наше цркве.

Патријарх је такође рекао да је у разговору констатовано да је стање на КиМ врло тешко и да је веома неизвесно како ће се пронаћи решење за питање Косова и Метохије.

Наша љубав према КиМ је велика, истакао је патријарх, али је ситуација налик на пословицу која каже: "Желим ти ћерко да те царев син узме, али други играју око куће...".

"Борићемо се и нећемо посустати у одбрани Косова. Колико ћемо успети? Надамо се у Бога и историју и помоћ пријатеља да ћемо нешто успети. Колико - остаје да видимо, зависно од ситуације у свету и оних који подржавају нас и другу страну", рекао је патријарх новинарима.

Битно је, каже, да имамо разумевање и оно што видимо то је да се наш председник јуначки бори и за Србију и за КиМ и за све оно што је везано за српско име.

"Не сумњамо у његове добре намере и труд који видимо", нагласио је патријарх.

Истакао је да се диви енергији Вучића и да наш председник води јако тешке разговоре.

"Дивим се и молим се Богу да му да снаге и мудрости да обави улогу председника државе на најбољи и најкориснији начин", рекао је Иринеј и на питање да ли је то његов став, прецизирао да је то и његов и став Сабора СПЦ.

"Два и по сата смо разговарали са нашим драгим председником о проблему нашег народа и цркве", рекао је патријарх.

Највише пажње смо посветили, истиче патријарх, разговорима око КиМ и констатовали да је стање врло тешко на КиМ и да је, с обзиром на прилике, неизвесно врло како ће се наћи решење за питање КиМ. 

Додик: Без заједничког става свих нема решења ни за једно питање 

Разговорима у Патријаршији присуствовао је и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Додик је изјавио да је разговор Александра Вучића са патријархом и владикама СПЦ од значаја, јер, истиче, без заједничког става свих важних фактора у Србији и свих Срба не може да се реши ниједно важно државно и национално питање.

"Подељеност око тога како решити неко важно питање, попут Косова и Метохије свакако смањује шансе да то буде у прилог добрих решења која очекујемо", рекао је Додик.

Додик је оценио да треба бити рационалн и реалан, те додао да је то оно што се данас први пут чуло и говорило и о разним могућностима за евентуално решење, питању разграничења...

Додик је истакао да је данашњи састанак важан, без обзира што су неки говорили да ли за тим има потребе или не, јер је корисно да се на том нивоу и капацитету води дијалог и разговор како би се утврдио заједнички став.

"Без заједничког става свих важних фактора у Србији и свих Срба у целини не може да се решу ниједно важно државно и национално питање", подвукао је Додик.

Он је захавлио патријарху Иринеју на позиву да учествује у заседању Сабора, који је прилика да се најотвореније рагзовара о свим питањима државне и националне политике, у чему црвка има значајну улогу.

Додик је пренео да је разговор био отворен и да није било "никаквих скривених ни тема ни одговора, нити је шта остало скривено", већ је био озбиљан разговор, у којем је, каже, њему било нешто лакше него председнику Србије.

"Видео сам једну искреност у дискусијама свих, а приступ који је Вучић показао на отворене теме био је веома јасан и није оставио дилеме, као што ни закључци нису оставили никакве дилеме", рекао је Додик.

"Важно је да смо, кроз разговор који смо водили, дошли до сагласја да је важно да се одржи дијалог и да тај дијалог не треба да се води путем јавности, који само још више уноси проблема, него путем отворене дискусије овог и сличног формата", рекао је Додик. 

Ако Србија пусти Косово у УН, следи паклени НАТО потез! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА