Најновије

ОТКАЗАЛИ ПОСЛУШНОСТ ТРАМПУ, НЕЋЕ У РАТ СА ИРАНОМ: Шпанија повлачи ратни брод из америчке ударне групе

Шпанија је повукла фрегату која је била део америчке борбене ударне групе, која је путовала у Персијски залив како би "послала поруку" Ирану. Мадрид је сигнализирао да операција спада изван војних обавеза земље као чланице НАТО-а.

Шпанска морарица (Фото: armada.mde.es)

Вршилац дужности министра одбране Маргарита Роблес наредила је да се шпански ратни брод "Мендез Нуњес" одвоји од армаде коју предводи амерички носач авиона "Абрахам Линколн", објавио је "Ел Паис". Према наводима шпанских новина, одлука је донесена како би се "избегло присилно увлачење у било какав сукоб с Ираном".

Са 215 морнара на броду, "Мендез Нуњес" је једини неамерички брод присутан у ударној групи која је тренутно на путу за Персијски залив. Шпанска фрегата је била ангажована да заједно са америчким ратним бродовима плови пре више од годину дана, у нади да ће побољшати обуку и логистику са трансатланским савезником. Операција је првобитно требала да траје шест месеци, од краја априла до 31. октобра, када је брод требало да спусти сидро у Сан Диегу у Калифорнији.

Одлука да се повуче из ударне групе значи да ће брод наставити са активностима у региону, али без уласка у Персијски залив. Шпанска фрегата планира да се поново придружи америчкој флоти када (или ако) напусти залив и настави свој планирани пут. Ударна група је у уторак ушла у Аденски залив, код обала Јемена.

Прошле седмице, Роблесова је изјавила да у односу на напетости између САД-а и Ирана, "Шпанија привржена према Европској Унији и међународним организацијама, а одатле ћемо увек усвајати наше заједничке ставове". Она је такође нагласила да је Шпанија „озбиљан и поуздан партнер”, али да је њена војска везана само за споразуме са ЕУ и НАТО-ом.

Техеран је у мају објавио да ће заобићи америчке санкције продајом своје нафте на "црном тржишту". Одмах након тога, амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон је рекао да је циљ групе бродова да "пошаљу јасну и недвосмилесну поруку" Ирану да ће се "сваки напад на интересе Сједињених Америчких Држава или наших савезника суочити са одлучном силом".

Техеран је осудио тај потез као део "психолошког рата" и упозорио да ће Вашингтон бити одговоран за било какво насиље које може настати као резултат агресивног држања.

Како руски Су-34 избацује најмоћнију авио-бомбу у арсеналу Русије погледајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА