Најновије

ПРЕНОС ЕВРОВИЗИЈЕ У ИЗРАЕЛУ ПРЕКИНУТ СТРАШНОМ ПОРУКОМ: Да ли се спрема велики покољ на полуфиналу? (ВИДЕО)

Израелци који су посматрали прво полуфинале такмичења за песму Евровизије синоћ преко сајта јавног сервиса Кан накратко су ометени низом претњи након што су се хакери убацили у емитовање. Хакери су убацили лажно видео-упозорење израелске војске да је потребно отићи у склоништа од бомби због неминовног ракетног напада. Двоминутни видео се завршава поруком: "Израел није безбедан, видећете".

Евровизија у Тел Авиву у Израелу (Фото: Јутјуб)

Није одмах било јасно ко стоји иза овог напада хакера иако израелски медији на хебрејском спекулишу да долази од пропалестинских група у арапским земљама. Јавни сервис Кан, домаћин међународног певачког такмичења, навео је у саопштењу да је хаковање трајало неколико минута.

- Верујемо да поруку није добило много људи. ЕБУ (Европска радиодифузна унија) и Кан сматрају да је сајбер безбедност од велике важности и случај се истражује - наводи се у саопштењу.

Пропалестински активсти који се залажу за бојкот Израела повели су кампању против надметања за песму Евровизије које је привукло међународну пажњу и десетине хиљада туриста у Израел. Активисти су организовали марш уочи почетка првог полуфинала недалеко од места где је одржано у Тел Авиву, позивајући на окончање израелске контроле Западне обале и блокаде појаса Газе. Већина учесника надметања држала се међутим подаље од политике. Представници Исланда, група Хатари, изазвала је контроверзу јер је најпре рекла да ће искористити интересовање за Евросонг да представи "лице окупације".

Ипак на конференцији за новинаре после полуфинала порука је била позитивна.

- Потребно је да се ујединимо и сетимо се да волимо због мржње која расте у Европи - поручили су представници Исланда, како преносе израелски медији.

Шведска покреће масовну мобилизацију трупа. Погледајте ОВДЕ због чега.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА