Најновије

Савет Европе критикује Тијанин закон, што је за СНС "лицемерје и безобразлук"

Скупштина Србије наставила је расправу о изменама Кривичног законика, јавности познатог као Тијанин закон, које обухватају увођење казне доживотног затвора за најтежа кривична дела. Измене су изазвале доста критика стручне јавности, а данас је и Савет Европе упозорио да "Тијанин закон" није у складу са Конвенцијом о људским правима.

Из владајуће већине поручују да немају никакву ни правни ни моралну дилему када је реч о убицама недужних и жестоко криткују опозицију што још увек бојкотује парламент.

Расправа о изменама Кривичног законика навела је председницу Скупштине Мају Гојковић да напусти место председавајуће и седне у посланичке клупе. Иако каже да овај сазив скупштине има "историјску улогу" јер доноси важан закон - у свом излагању највише се бавила посланицима који бојкотују рад парламента прозивајући сваког поименце.

"Ја мислим да је фер и коректно, што сам ја једини посланик који их је до сада поименично прозивао и што ми је доста више те политичке коректности да не разоткрјемо овде то лицемерје. Ја ћу смоћи снаге јер сам посланик и прва међу једнакима и председник парламента да их позовем још једном да кажу овде јавно су против Тијаниног закона", рекла је Гојковић.

Такав став према опозицији деле све странке владајуће већине, што су и потврдили на заједничкој конференцији за новинаре.

"Онај ко не гласа за Тијанин закон, он уствари атакује на државу, он атакује на правну државу", казао је шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић.

Одговора опозиције данас није било, као ни параленог парламента. Један посланик ипак због овог закона прекида бојкот, демократа Радослав Милојичић - Кена. Демократе за сада без коментара на одлуку Милојичића да гласа за закон.

"За неког ко изврши убиство труднице или детета нема потребе да разговарамо са струком или било ким. Лични став. Отац сам два детета и не желим да се икоме деси ово што се десило господину Јурићу и мислим да је ово начин да се то спречи, тако да заиста поштујем струку, али ако неко изврши убиство над дететом... ја имам свој став и исказаћу га у петак на скупштини", најавио је он.

Ипак, због овог закона стигла су упозорења из Савета Европе, кажу да "Тијанин закон" није у складу са Европском конвенцијом о људским правима. Комесарка за људска права Дуња МИјатовијић у писму министарки правде подсећа да је Србија потписница Конвенције о људским правима и наводи да би у закону морала бити остављена могућност да осуђени на доживотне казне имају право на ревизију пресуде и условни отпуст. А овакав одговор стиже из парламента.

"То што госпођа Дуња Мијатовић долази из једне европске институције мене не спречава да кажем да је реч о лицемерју и безобразлуку", казао је Мартиновић.

Да ли је закон у складу са европским правилима? Одговор нисмо добили ни од шефице преговарачког тима са ЕУ Тање Мишчевић.

"Очекујете сувише да могу да знам оцену за сваки закон у 33 преговарачка поглавља у моменту када то мисљење дође од различитих институција. Морате да питате Министраство правде, ја сам овде престављала извештај о преговорима за преходних пола године.

Измене предвиђају казну доживотног затвора за најтеже облике кривичних дела, као што су тешко убиство, силовање, обљуба над немоћним лицем и обљуба над дететом - без права на условни отпуст. Министарка правде наводила је да доживотну казну без могућности условног отпуста имају и Малта, Литванија, Белгија и Холандија.

Прочитајте ОВДЕко је отпуштен због Јутке.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА