Најновије

ШВЕЂАНИ ПОКРЕЋУ МАСОВНУ МОБИЛИЗАЦИЈУ ТРУПА: Морају бити спремни да се суоче са "руском агресијом" (ВИДЕО)

У завршном извештају који је Шведски форум одбране доставио министру одбране Петеру Хултквисту предлаже се главни ремонт одбране, назван "највећим појачањем од 1940-их". Циљ експанзије одбране је омогућити земљи да преживи три месеца без међународне помоћи у случају војног напада.

Шведска војска (Фото: Јутјуб)

Између осталог, у извештају се препоручује обнављање норвешког пука у Арвидсјауру и амфибијског батаљона Готенбурга на западној обали Шведске, уз два потпуно нова пука, чија локација тек треба да се дефинише. Штавише, ваздухопловно крило у Упсали ће бити обновљено. Број подморница биће повећан са четири на пет, а неколико борбених авиона садашње генерације Јас Грипен биће задржано, јавио је шведски дневник Дагенс Нихетер.

Шведска ратна организација ће такође бити проширена са 60.000 на 90.000, укључујући домаћу стражу и цивиле. Годишњи број регрута ће такође бити повећан, са 3.000 на 8.000 људи. Цела одбрамбена логистика, управљање и друге функције подршке морају се проширити, наводи се у извештају, позивајући на велике инвестиције у количинску опрему као што су камиони, специјална возила и муниција. Стицање новог материјала мора се водити принципом "дизајн према трошковима".

Укупно, војни трошкови ће бити повећани за 5 милијарди шведских круна (500 милиона долара) годишње до 2025. године, и на крају ће досећи 1,5 посто БДП-а. Министар одбране Бјорн вон Сидов упозорио је на погоршање сигурносне ситуације, у којој "оружани напад на Шведску не може бити искључен", заправо понавља мантру "руске претње", коју често користи шведски врховни службеник за оправдавање расподеле одбране или војних појачања , као што је ремилитаризација балтичког острва Готланд након само деценије демилитаризације.

- Ситуација безбедносне политике се погоршала у суседству Шведске и у Европи. Руска акција у Грузији 2008. године, у Украјини од 2014. године, као и у Сирији од 2015. године, показује Русију која је вољна да користи војна средства за постизање политичких циљева - рекао је вон Сидов, наводећи “значајна ограничења у оперативној способности”. Снаге се тренутно суочавају са недостатком особља и материјалним недостацима.

Извештај је навео Финску земљом са којом Шведска ужива најдубљу војну сарадњу. Ипак, сарадња мора бити унапређена како би се донеле брзе одлуке, истиче се у извештају. Посебној бригади од 5.000 војника предложено је да подржи Финску у случају кризе и рата.

- Треба припремити бригаду,средствима за појачање, да раде у Финској, у кризи, ратној опасности или рату - рекао је вон Сидов.

Тренутно, издаци за одбрану Шведске износе око 1 одсто БДП-а, што је далеко од око 3 одсто колико је уживао на врхунцу Хладног рата. Шведска војска броји око 20.000 активног особља. Након отприлике деценије добровољне војске, Шведска наставља са регрутовањем, још једном усред спекулација о руском "агресивном понашању".

Поред шведско-норвешког рата 1814. године који је формално био последњи у којем је Шведска учествовала, шведски авиони активно су учествовали само у војној интервенцији под вођством НАТО-а у Либији, упркос званичном неслагању.

Русија извела жесток ударац на терористе. Погледајте ОВДЕ како сухој избацује мега-бомбу.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА