Најновије

СВЕТ СЕ МЕЊА: Меркелова повлачи ручну, Трампови планови су је уплашили, драстично мења курс Европе!

Европа треба да се "репозиционира" у свету који се мења, поручила је немачка канцеларка Ангела Меркел, поздравивши јединство европских сила око ситуације са Ираном, што је, како преноси АП, у супротности са дубоким поделама око рата у Ираку пре 16 година.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Меркел је у данас објављеном интервјуу за немачки лист "Зидојче цајтунг", рекла и да уједињена Европа треба нове аргументе и да "само указивање на седам деценија мира више није довољно да се оправда Европа".

Уочи избора за Европски парламент који се одржавају од 23. до 26. маја, она је нагласила да "нема сумње да Европа мора да мења своје позиције у измењеном свету".

Меркел је указала да су, по питању иранског споразума, Немачка, Француска и Велика Британија изабрале другачији приступ од САД.

"То што Европа није више подељена по том важном питању, као што је био случај са ратом у Ираку, само по себи је вредност", навела је Меркел.

Немачка канцеларка се у разговору за "Зидојче цајтунг" осврнула и на свој однос са Емануелом Макроном, рекавши да она и француски председник имају "интензивне дебате" и мисле другачије, али да још увек могу да пронађу компромисе, и да су у стању "да поведу напред Европску унију", пренео је Ројтерс.

"Наравно да имамо дебате“, рекла је канцеларка немачком листу наводећи да "постоје разлике у менталитету у одређеним аспектима" између ње и француског председника и "разлике у схватању улога" које имају.

"Међутим, упркос нашим различитим ситуацијама и перспективама, ми увек изнова постижемо компромисе. На тај начин смо постигли и настављамо да остварујемо пуно за европски пројекат", додала је она и нагласила да са Макроном дели "исте основне идеје".

Меркел је рекла и да су избори за Европски парламент од велике важности додајући да ће то бити посебни избори.

"Много људи је забринуто за Европу, а ту убрајам и себе. То значи да се осећам још одговорнијом да заједно са другима осигурам да Европа има будућност" закључила је немачка канцеларка.

Прочитајте ОВДЕ ко се то смучио Путину па је рекао да Русија није ватрогасна бригада.

Извор: Танјуг/Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА