Најновије

Ово је Макронов "бомба пакет" за Србију!

Подршка разграничењу, али и интензивирање економске и војне сарадње три су кључне тачке пакета с којим ће француски председник Емануел Макрон доћи у Београд 16. јула.

Макрон и Вучић (Фото: Јутјуб)

Француски шеф државе, као и његов српски колега Александар Вучић, више пута је истицао да постоји велики простор за унапређење економске сарадње, а како оцењују стручњаци, после ове посете Француска ће бити један од најважнијих економских партнера Србије. Међу важнијим пројектима о којима ће се говорити у Београду јесте и изградња београдског метроа, за који су Французи изузетно заинтересовани.

Уз све кренуће се у набавку оружја, а према очекивањима стручњака реч је о рекатема Мистрал.

Без црвених линија

Пре посете Београду Макрон ће се председником Србије Александром Вучићем срести у Паризу где ће се одржати друга рунда самита. На овом скупу, као и на оном одржаном у Берлину 29. априла, присуствоваће немачка канцеларка Ангела Меркел, као и албански представници Рамуш Харадинај и Хашим Тачи.

- Макрон може бити кључни човек у разговорима око косовског питања. Његово ангажовање и укључивање у тражење решења могло би да буде кључно за наставак дијалога. Моје мишљење је да би он могао да нам буде од користи с обзиром на то Макрон није против разграничења - оцењује Ивица Дачић, шеф српске дипломатије.

Да није политичар који има црвене линије када је у питању решење косовског чвора, Макрон је показао и на самиту у Берлину, где је, према писању француских и немачких медија, отворено и жустро стао насупрот канцелерки Меркел. Макрон, кажу, од Харадинаја је тражио укидање такси, како би се направио компромис и отворила могућност за наставак дијалога. Међутим, саговорник с друге стране упорно је захтевао да Берлин и Париз натерају Србију да призна независност, да се уведе визна либерализација...

Ивица Дачић, шеф дипломатије: Француска би могла да нам буде од користи с обзиром на то да Макрон није против разграничења
- Нисте у позицији да било шта тражите. Ево, ја вам кажем, од Француске нећете добити ништа - пренеле су Макронове речи две особе које су сведочиле сусрету Маркона и Харадинаја у Берлину.

Кажу да Макрон није ни покушао Харадинају стрпљиво да одговори, већ је био "грубо отворен уз подигнути тон".

Отворен простор

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да ће Макрон доласком у јулу допринети да се српско-француски односи врате на раније стање у политичком смислу.

- Подршка Србији у европским интеграцијама сигурно је важна, а ту је и флексибилнији однос по питању Косова и Метохије, разумевање за српске интересе. Када је економија у питању, ту је простор више него широк и отворен. "Ванси" је већ дошао на аеродром, а о метроу се већ дуго разговара и о учешћу Француске у томе. Искуства Француске у железници су огромна и питање метроа би на неки начин овом посетом требало да се заокружи - наводи Миливојевић.

Да има доста простора за проширење економске сарадње, сматра и економиста Млађен Ковачевић.

- Садашња размена две земље је на ниском нивоу и требало би утврдити њену структуру, па видети где има простора за проширење. Француска улагања, укључујући и инвестицију у аеродром, такође могу бити знатно већа. Могућности су свакако знатно веће него што је тренутно случај - уверен је Ковачевић.

Француски председник крајем године писао је писмо Александру Вучићу у којем је истакао да жели да Француска буде још више ангажована на билатералном плану, у корист одрживе стабилизације западног Балкана.

- Тим поводом подржавам ваше напоре да се са Приштином дође до једног свеобухватног и коначног споразума о спору између Србије и Косова упркос садашњим препрекама у дијалогу - написао је Макрон у писму и додао:

- Француска подржава европску перспективу Србије, која је гарант стабилности, као и економског и друштвеног развоја. Та подршка је истовремено и политичка и конкретна, преко француске експертизе у областима попут реформе јавне управе и економског управљања, али и преко пројеката које ће француска агенција за развој у блиској будућности покренути у вашој земљи.

Дипломатски извори Српског телеграфа наводе да није незанемарљиво и то што француски лидер слови за политичара у успону када је европска политика у питању.

- Макрон је успео да се наметне, многи су прогнозирали да ће управо он скинути Ангелу Меркел са европског трона. Да ли је то баш тако, показаће време, али је чињеница да ће канцеларка бар до 2021. бити на овој позицији, те да ће њен став бити од изузетне важности. Не сме се заборавити да, упркос томе што се ставови Берлина и Београда разликују када је реч о Косову, Немачка јесте више пута била уз Србију, као што је био случај када је Хрватска предузела неразумне потезе према Србији. С друге стране, тачно је да време Макрона тек долази, да он може да утиче на немачку кацеларку, која подржава косовску независност, можда чак и да је убеди да подржи компромисно решење које би подразумевало да нико не добије све, али и да нико не изгуби све - наводи извор.

Додаје да уз Макрона предлог о разграничењу има подршку и америчког председника Доналда Трампа.

Војни аналитичар Мирослав Лазански каже за Српски телеграф да смо врло отворени по питању куповине војног наоружања и напомиње да никада нисмо рекли да нећемо да купимо оружје од Запада.

- Купићемо га ако нам треба и ако је под повољним условима. Наша политика куповине оружја је пре свега у функцији наших интереса. Истовремено, увек када је политика продаје оружја у питању, има неке врсте политичког условљавања. Ми на западу не можемо да добијемо најквалитетнију, најсофистициранију војну опрему. Али да видимо шта бисмо могли - каже Лазански.

Подсећа и да смо од "Ербаса" купили девет хеликоптера Х-145.

- Причало се да бисмо хтели од Француза да купимо противавионске ракете мистрал. Да ли имамо неку врсту поруке из Париза по том питању, не знам. Наш генерални став је да ћемо купити оружје од свакога ко нуди боље, повољније и без икаквог политичког условљавања, што је у складу са нашом политиком војне неутралности - закључује Лазански.

На Косову се тајно складишти једна опасна ствар! Само један погрешан корак и сви смо у опасности! Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА