Најновије

ОПАСНО СЕ ЗАКУВАВА: Два америчка разарача ушла у Персијски залив усред тензија с Ираном

Два ратна брода америчке морнарице, наоружана крстарећим ракетама "Томахавк", ушла су у Персијски залив након ударне групе бродова поред обале Омана, за време док Вашингтон стално оптужује Техеран за планирање напада на "америчке интересе".

Амерички разарач (Фото: Јутјуб)

Ракетни разарачи "Гонзалез" (ДДГ-66) и "Мекфол" (ДДГ-74) ушли су Ормуски мореуз у четвртак поподне, известио је амерички поморски институт (УСНИ). Њихова пловидба настављена је “без изазова” или “узнемиравања” од стране Револуционарне гарде Ирана, упркос врелим напетостима између Техерана и Вашингтона, наводе извори из одбране.

Два разарача сада су у непосредној близини других америчких ратних бродова у региону које је Вашингтон упутио раније овог месеца како би се ухватили у коштац с оним што су Сједињене Америчке Државе назвале "појачаном иранском спремношћу за обављање офанзивних операција против америчких снага и наших интереса". Још увек није понуђен никакав доказ који би подржао те тврдње.

Ударна група бродова на челу са носачем авиона "Абрахамом Линколном" (ЦВН-72) са стратешким бомбардерима, спремна је код обале Омана, док је амфибијски јуришни брод "Кирсарџ" у четвртак био код обале Уједињених Арапских Емирата. Б-52 бомбардери су такође започели своје ваздушне операције из америчке базе у Катару, док Вашингтон наставља да нагомилава своје снаге.

Док САД и даље инсистирају на томе да не траже рат с Ираном, у среду је Стејт департмент наредио евакуацију особља из америчке амбасаде у Багдаду и конзулата у Ербилу. Ако би САД покренуле војни напад с мора, УСНИ наводи да би “најбоље то могао учинити изван Персијског залива” да би америчку морнарицу држао даље од домета иранских противбродских пројектила.

Техеран, који је назвао америчко звецкање оружјем "психолошким ратом", наводи да је Иранска Република спремна да се брани од сваког агресивног чина, али да рат са САД и њиховим савезницима не сматра "опцијом".

"Нисмо заинтересовани за ескалацију напетости у нашем региону, јер ако нешто крене наопако, сви ће изгубити, укључујући Иран, укључујући САД, укључујући све земље у региону", саопштио је ирански амбасадор у Уједињеним нацијама Маџид Тахт Раванчи.

„Бежанија“ из Ирака наговештава велики сукоб у режији Америке. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА