Најновије

ФРАНЦУЗИ ШИПТАРИМА УДАРИЛИ "РАМПУ"! Са партнерима из ЕУ - блокирали визну либерализацију за Приштину!

Француска и неколико земаља ЕУ сматрају да у овој фази самопроглашено Косово није испунило услове за визну либерализацију, наводи се у писаном одговору Министарства европских и иностраних послова Француске Тзв. косовски премијер, Рамуш Харадинај, најавио је члановима своје партије да би одлука о визној либерализацији за самопроглашено Косово могла да буде донета у септембру и том приликом рекао да за ово питање постоји пуна подршка Немачке, због чега је то "завршена ствар".

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

- Тачи је одржао конференцију за визе. Сутрадан Сехофер, на пријему ми је рекао имаш поздраве од канцеларке Меркел. Имамо јединствен став према визама. Ушли смо на састанак, он је рекао причали смо о овој теми са канцеларком, ови ће се онесвестити када схвате, ми смо за либерализацију виза и то одмах - поручио је почетком маја Харадинај.

Међутим, према анализи коју је објавио Дојче Веле на албанском језику, због чињенице да за визну либерализацију потребно да гласа више од 55 процената држава чланица Шенгена, уз услов да истовремено представљају 65 процената укупне популације земаља Шенген зоне, мало је вероватно да визна либерализација буде одобрена без Француске.

Међутим, процесу визне либерализације самопроглашеном Косову изостаје управо подршка ове земље.

Наиме, француска сенаторка Елен Конвеј Муре је јуче на свом званичном сајту објавила одговор Министарства европских и иностраних послова Француске у вези са овим питањем. У одговору се објашњава ток расправе о либерализацији визног режима за самопроглашено Косово у ком се констатује да је Европска комисија оценила да су технички услови за либерализацију виза испуњени, те да је Европски парламент потврдио ову оцену, али се даље наводи да се неке од држава чланице не слажу са том оценом.

- Француска, међутим, сматра, поред неколико држава чланица, да у овој фази нису испуњени сви услови. У погледу владавине права, позитивни помаци су сувише нови да би у довољној мери зауставили феномен корупције. Наставак реформи се стога чини неопходним, како би оне произвеле опипљиве ефекте на владавину права и борбу против организованог криминала. Новоусвојени закони ће се морати имплементирати брзо и одрживо - прецизира се у одговору.

Сенаторка је овај одговор објавила уз коментар да "изражава жаљење због недостатка амбиције и храбрости француске државе по питању визне либерализације за грађане самопроглашеног Косова".

- У одговору Министра европских и иностраних послова на моје питање нема охрабрујућих назнака да су узета у обзир легитимна очекивања становништва које се третира неједнако у односу на друге државе Западног Балкана - наводи  Конвеј Муре.

Kaко је Владимир Димитријевић жестоко оптужио Вучића погледајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА