Најновије

ХРВАТИ КУПУЈУ БОРБЕНЕ АВИОНЕ: Лазански их раскринкао: То су крнтије, они се боје! Присиљени су да набаве било шта!

У потпуној тајности, три месеца након што је пропао већ готов посао с Израелом у вези са набавком „барака“, хрватска влада и врх оружаних снага озбиљно су започели нови процес набавке борбених авиона, објавио је „Јутарњи лист“.

Ф 16 (Фото: Јутјуб)

Одабране су Сједињене Америчке Државе и Шведска, односно произвођач „Локид Мартин“, који производи Ф-16, и шведски „Сааб“, произвођач „грипена“. Као и у првом покушају набавке, Хрватска жели да преговоре реализује на нивоу државе с државом, пише тај лист.

Наши саговорници објашњавају да не чуди што Хрвати желе да набаве чуваре неба јер сада имају „један и по авион“, али, кажу, комшије наручују авионе и због чињенице да је Србија, због наших недавних набавки, за њих постала озбиљна ваздухопловна сила...
Војни аналитичар Мирослав Лазански наводи да су се Американци након пропалог посла са Израелом наметнули као природан нови продавац, који ће Хрватима притом, верује, узети више новца него што би им узели Израелци.

- Купиће вероватно Ф-16, али сигурно не нове. Американци ће им продати половне Ф16, а за Хрвате је то сасвим добро. Они иначе имају проблем са авијацијом, немају авиона који би им чували ваздушни простор, њима сада лети један и по авион. Ми смо за њих озбиљна ваздухопловна сила, која има и ловце, и ловце бомбардере... Ми стварно имамо авионе, а они имају два и по „мига“, па су присиљени да набаве нове авионе, било какве - каже Лазански.

Он наводи да је таква набавка за Хрвате и питање националног престижа и односа према Србији.

- Вероватно размишљају: „Срби имају млазне авионе, ми немамо!“, наравно да морају да их набаве, е сад, под којим условима и како ће то платити, не знам. Ми ћемо крајем ове године имати 14 „мигова 29“, имамо 25 „орлова“, од којих ће 17 бити модернизовано. Имамо 28 Г4, и они ће бити модернизовани, имамо све компоненте ратног ваздухопловства, имамо ловачку авијацију, ловачко-бомбардерску авијацију и заиста смо у односу на њих права суперсила - наводи Лазански.

У игри и Швеђани

Војни аналитичар Владе Радуловић каже да не верује да ће Хрвати ове године успети да набаве авионе. - Хрватска и након пропалог покушаја куповине израелских Ф-16 још није одустала од набавке ескадриле борбених авиона како би сачувала своју ловачку авијацију. Ипак, недавни одлазак у САД високе делегације Оружаних снага РХ није прошла баш најбоље, тако да је званични Загреб одлучио да поново покрене причу са Швеђанима како би евентуалну замену за постојеће „мигове 21“ нашао у шведском „ЈАС-39 грипену“ - наводи он.

Прочитајте ОВДЕ какве су то тајне преговоре водили Хрвати.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА