Најновије

ШТА СВЕ ТРЕБА ДА ЗНАТЕ КАД ВОЗИТЕ КРОЗ ГРДЕЛИЦУ? Колика је максимална брзина, како до мотела Предејане и шта не смете да радите у тунелима!

Нова деоница Грделица – Владичин Хан почиње у рејону села Ораовица. Овде више неће бити искључења на стари магистрални пут М1, већ се наставља право новом деоницом у дужини од 26,3 километара, наводи се у репортажи РТС аутора Дејана Тасића.

Грделичка клисура (Фото: Јутјуб)

После три километра долази се до косине 2 која је правила највише проблема путарима. Зато је овде направљена галерија дужине 150 метара, како би безбедност била потпуна.

У наставку је тунел Предејане дужине 1.073 метра. Опремљен је најмодернијом сигнализацијом. Брзина је ограничена на 80 километара на сат, али се возила не смеју кретати ни спорије од 30 километара на сат.

- Постоје два система реакције. Прво је ако се возило креће испод 30 километара на сат, онда добија преко разгласа упозорење на српском и енглеском језику да убрза. У случају да не убрза, на самом уласку у тунел се налази саобраћајна светлосна сигнализација, која ће преусмеравати саобраћај на траку која није заузета. Ако се возило заустави одмах се активирају људи који ће хитно уклонити то возило са ауто-пута - каже Александар Сенић, директор Сектора за изградњу "Коридора Србије".

Уколико желе одмор или паузу, возачи је могу ићи у Предејане или Џеп.

Ова нова траса ауто-пута мостовима прелази Јужну Мораву 11 пута. У сектору Момин До са мостом Морава 2 нови ауто-пут прелази са леве стране старог магистралног пута М1.

- У случају пожара који је тежак инцидент у тунелу, осим што ће константно бити хидрантска мрежа под притиском и што ће ватрогасци у истом тренутку моћи да користе воду из мреже, постојаће упозорење за возаче који пристижу у тунел, конкретно у случају пожара биће спуштене рампе и неће моћи нико да приступи самом тунелу - каже Сенић.

Цео пут обележен је тзв. вибралинијама које упозоравају возаче, уколико се успавају. На крају трасе су два најдужа моста Џемин До дуг 521 метар и Врла дужине 644 метра.

Читава ова нова деонице прелази се за око 20 минута. Брзина је на овом делу ауто-пута ограничена на 100 километара на час, односно на 80 километра на сат испред и у тунелу. До границе са Севрном Македонијом одавде је око 60 километара.

Прочитајте ОВДЕ шта је поручио Вучић на отварању деонице кроз Грделичку клисуру.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА