Најновије

ИЗДАТ НАЛОГ ЗА ХАПШЕЊЕ ВЕНЕЦУЕЛАНСКОГ ОПОЗИЦИОНОГ ПОЛИТИЧАРА: Урадио је нешто незамисливо, а помогао му је... (ВИДЕО)

Раније је шпански министар спољних послова Јосип Борел изјавио да се венецуелански опозициони политичар Леополдо Лопез није пријавио за азил. Лопез се склонио у шпанску амбасаду у Каракасу након што је побегао из кућног притвора.

Борбе на улицама Каракаса (Фото: Јутјуб)

Врховни суд Венецуеле издао је налог за хапшење опозиционог политичара Леополда Лопеза, наводи се у саопштењу које је суд објавио на Твитеру. У саопштењу се наводи да је налог за хапшење издат с обзиром на чињеницу да је Лопез прекршио налог који је изрекао суд из 2017. године, како би остао у кућном притвору.

Лопез је 2015. осуђен на 14 година затвора због учешћа у насилним протестима из 2014. који су однели животе више од 40 људи. Од лета 2017. држан је у кућном притвору. Лопез је у уторак побегао из кућног притвора уз помоћ другог венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гваида, који се раније незаконито прогласио председником земље. Након што је побегао из кућног притвора, Лопез је са својом породицом први пут пронашао уточиште у чилеанској амбасади у Каракасу. Касније су прешли у резиденцију шпанског амбасадора у венецуеланском главном граду.

Леополдо Лопез рођен је 29. априла 1971. у Каракасу. Према Ел Паису, он је дипломирао економију и јавну политику у Владиној школи Џона Ф. Кенедија на Универзитету Харвард. Године 2000. био је један од оснивача политичке странке “Примеро Јустисија” – “Правда на првом месту” . Тренутно је вођа “Народне воље” странке коју је основао 2009. године.

Тензије у Венецуели ескалирале су након што је опозиција у земљи покренула нови покушај државног удара у покушају да смени демократски изабраног председника Николаса Мадура. Влада је, међутим, касније рекла да је покушај државног удара пропао.

Кинези добијају моћно оружје од Руса. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА