Најновије

КУБАНСКА КРИЗА 2? Амерички конгресмен тврди да "уколико Мадуров режим опстане, Русија зна тачно шта ће да уради!"

Русија би могла да постави нуклеарне ракете у Венецуели ако Мадуров режим опстане, рекао је амерички конгресмен Марио Диаз-Баларт у интервјуу за "Фокс њуз" неколико сати након што што су почели нови сукоби у тој земљи.

Владимир Путин (Фото: Риа)

Коментаришући најаву америчког секретара Мајка Помпеа да је војна интервенција у Венецуели могућа ако се криза продуби, Диаз-Баларт је рекао да ће "врата бити отворена за Русе, Кинезе и друге да повећају своје активности против америчке националне безбедности".

Сличне тврдње износио је и раније када је изјавио да су Руси, Кинези, Иранци, па чак и Хезболах, већ увелико у Венецуели, као и да би могли да искористе ту земљу као "платформу за нападе на САД".

На питање новинара "Фокса" да ли верује да би Владимир Путин могао да изврши инвазију на САД, Диаз-Баларт рекао је да "најближе што је свет био нуклерном рату догодило се јер су Руси поставили нуклеарне ракете на Куби". На додатно питање да ли покушава да каже да ће Русија распоредити нуклерне ракете у Венецуели, Диаз-Баларт је одговорио: "Сугеришем да су већ тамо".

Ова изјава подигла је много буре на друштвеним мрежама, али нико од званичника није се огласио. Ни сам Диаз-Баларт није желео да додатано прокоментише своје тврдње или изнесе доказе за њих. "Њујорк тајмс" покушао је да га контактира и добије појашњење на шта је тачно мислио, да ли су "Руси тамо" или су "нуклеарне ракете тамо", али он није одговарао на позиве.

Иако нема доказа за ову тврдњу, ово није и први пут да се подршка коју Владимир Путин пружа Венецуели и Николасу Мадуру пореди са најкритичнијим тренутком Хладног рата, тачније ситуацијом из 1962. године када је СССР распоредио нуклеарне пројектиле на Кубу.

У Венецуели САД и Русија стоје на супротним странама - Вашингтон подржава опозиционог лидера и самопрозваног председника те земље Хуана Гваида, док Москва подржава Николаса Мадура и његов режим.

Драматични догађаји у овој некада нафтом богатој земљи последњих неколико дана додатно су подгрејали тензије између Русије и САД. Вашингтон је првог дана протеста објавио да је Русија убедила Мадура да побегне у Хавану, иако га је на аеродрому чекао спреман авион. Ове наводе руско министарство спољних послова одбацило је наводећи да је реч о "информационом рату".

Дан касније, амерички званичници поново су упозорили Русију да се не меша у питања везана за Венецуелу, а државни секретар Мајк Помепо најавио је и могућу војну интервенцију уколико се криза у тој земљи не смири.

Такође, месецима уназад шушка се да су руски плаћеници из групе "Вагнер" присутни у Венцуели, њих око 400, и да помажу Мадуру да сломи отпор опозиције. Опширније о томе можете прочитати у посебној вести.

Мадуро је поручио да војска мора да буде спрема да се избори са "издајницима" и опозицијом, која је пре два дана, према његовим речима, покушала да изазове "крвопролиће" у Каракасу. Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА