Најновије

(ИНТЕРВЈУ) ВЕЉКО ПЕТРАНОВИЋ: Ако верујете да је стварност чуднија од фикције, онда је ова књига за вас

Пред читаоцима у Србији почетком године појавио се нови хорор роман "Уклет" аутора Вељка Петрановића. Роман доноси трагичну причу једну породице, открива мрачну тајну која је деценијама скривана и проклетство од ког се не може тако лако побећи.

Вељко Петрановић (Фото: Правда)

Са аутором Вељком Петрановићем смо разговарали о роману “Уклет”, његовим ликовима и поруци коју носи. 

Ко је Милун Добројевић?

- Само име карактера сам засновао на имену мог доброг пријатеља. У вези са тим кога карактер представља, он представља сваког од нас који се осећамо као да живимо у друштву које је шизофрено. Милун је трагичан лик, аналогни часовник у дигиталном времену.

Шта се дешава када писац изгуби инспирацију?

- Дешавају се различите ствари, како за кога. Неки покушавају да поврате инспирацију на силу, можда пију алкохол или пуше хашиш. Неки иду около и причају о својој несрећи свакоме ко би их саслушао. Лично, сматрам да је инспирација потребна за идеју, док је само писање ствар заната, физички процес.

Улице носе необична имена, која можемо повезати са стварним ликовима, како сте бирали називе?

- Систем који је тренутно на власти одређује по коме ће се улице и институције називати, то јест, ко су ти људи који су довољно заслужни да њихово име буде запамћено по добру. Ако данас имамо Булевар Зорана Ђинђића, ко каже да сутра, када се систем промени, нећемо имати Културни центар Пуниша Рачић? Можда баш он на прави начин артикулише вредности неке нове власти која ће се појавити као контратежа овој.

Да ли је шиптарска црна магија реална опасност по Србе?

- Шиптарска магија је опасност по оне Србе који у њу верују. Лично, већи сам поборник влашке магије, некако ми је дража, али сваком своје.

Како гледате на протесте испред шиптарских пекара по Србији?

- Веома интересантна појава каквих смо се до сада нагледали у великој мери. За мене нема сумње да је читава ствар организована од стране власти по устаљеном шаблону "проблем - реакција - решење". Вучић је, теоретски, направио проблем на који ће народ да реагује, да би затим Вучић изнашао решење. Ја да сам нека власт радије бих се бактао другим проблемима типа сиромаштво или незапосленост, али Боже мој, ваљда је шиптарско махање ручицама прече. Изненађује ме само колико то добро пролази како код нас, тако и код самих Шиптара које је исто тако лако изманипулисати да, рецимо, пале наше прехрамбене производе. 

Да ли би Вучић могао да буде на мети шиптарске црне магије током преговора са њима? 

- Ваша прогноза се може показати као врло реална. Вучић је, чини се, свима на нишану ових дана - атентатора ЦИА-е, “фашисте Бошка”, прозападних медија и других елемената који теже да подрију његову владавину. Немојмо направити грешку - Вучић је изузетан политичар, зато је и на власти, учио је од најбољих и сада убира плодове. То не значи да је добар човек, и не значи да је добар за Србију. Међутим, кључни фактор у овом питању је тај верује ли Вучић или не у шиптарску црну магију. На први поглед делује ипак као да је осетљивији на магију из Немачке или Велике Британије. 

Коме је намењена ваша књига?

- Ако сте икада осећали као да нешто није у реду са светом у коме живимо, ако сте пожелели да скинете неки од многих заштитних омотача истине, ако верујете да је стварност чуднија од фикције, онда је ова књига за вас. У питању је шизофрена књига за шизофрено време, хорор-комедија и политичка и национална сатира.

Шта значи кад неко каже „Желим да имам твој абортус“?

- У питању је реченица коју сам украо од једног познатог писца. У књизи постоје две друге реченице које сам позајмио, наводећи извор, док сам за ову решио да извор изоставим. Нешто као мали намиг за људе који читају исте ствари као и ја. У контексту књиге, реченица представља свест о пролазности љубави.

Како бисте описали трагедију породице Добројевић?

- Замислите групу људи, повезаних крвљу, од којих свако верује да ради добру ствар а резултат је катастрофалан за све. Нешто као наша земља у малом.

Кога сматрате уклетим и зашто?

- Човек се данас рађа уклет, без много шансе да се ту било шта промени. Нема то много везе са тим да ли сте у Србији или Америци, вертикална класна мобилност је углавном могућа само на доле. Лудост модерног времена огледа се у томе што се поносимо стварима које су у потпуности ван наше контроле, стварима које не могу бити заслужене већ само добијене. Рецимо да се роди човек са великом главом, међутим сви остали имају малу главу. Мала глава је дух времена, мала глава је образац коме треба тежити. Међутим немогуће је променити величину своје главе, природа то не дозвољава. Шта друго да помисли глават човек, него да је уклет? Он се стиди своје мане, али не може да је исправи. Једноставно је рођен погрешан. Друштво осуђује и одбацује главоњу, лепи му етикете, ставља га у институције. Смрт је понекад једини лек за такву врсту проклетства.

Књигу “Уклет” можете наручити на линку ОВДЕ или купити у књижарама Делфи. Читаоци из иностзранства књигу “Уклет” могу наручити у електронском формату  путем сајта Новинарница на линку ОВДЕ.

Приказ књиге “Уклет” можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА