Најновије

КРАЉЕВИ ФРУЛЕ: Бора Дугић слави педесет година рада на концерту у Комбанк дворани

Бора Дугић, прослављени српски музичар и виртуоз на фрули, прославиће педесет година уметничког рада на великом концерту 23. маја од 20х у Комбанк дворани. На овом гала догађају народног стваралаштва, под називом “Краљеви фруле”, наступиће још двојица врхунских музичара: Теодоси Спасов (кавал, Бугарска) и Мадалин Лука (панова фрула, Румунија). Концерт организује Дом омладине Београда, уз покровитељство Секретаријата за културу Града Београда, а тројица мајстора публици ће се представити својим соло програмима, али и заједничким наступом.

Краљеви фруле (Фото: Дом омладине)

Поводом прославе ретког јубилеја – 50 година рада и 70 година живота, Бора Дугић каже:

“Дешава се једна лепа приредба 23. маја која уједно има и лепо име Краљеви фруле. Краљеви фруле су Мадалин Лука из Румуније, Теодоси Спасов из Бугарске (светски свирач на кавалу) и моја маленкост, Бора Дугић на српској фрули. Пратиће нас Крагујевачки народни оркестар Бобана Продановића и хор Цоллегиум Мусицум. То ће бити једна лепа приредба где ћемо изводити све оно најбоље што смо током каријере свирали. Биће и вокалне музике, а не само инструменталне. Дакле, погрешићете ако те вечери не будете били са нама.” 

Мадалин Лука је румунски уметник нове генерације, који доноси свеж приступ традиционалном инструменту – пановој фрули. Током каријере храбро се бавио различитим жанровима – румунском традиционалном музиком, класичном музиком, џезом, wорлд музиком, а учествовао је на бројним фестивалима и концертима у Европи,

Лука није скривао своје узбудјење када је најављивао овај концерт: “Почаствован сам што сам део овог великог концерта са овим сјајним музичарима. Веома се радујем овом концепту где су српска, бугарска и румуска музика заједно на једном месту. Репертоар који ћу ја свирати је традиционална румунска музика из различитих делова земље.  Надам се да ће моја музика додирнути душу публике.”.

Поред Дугића и Луке ту ће бити и Теодоси Спасов, славни бугарски џез музичар који свира кавал, један од најстаријих инструмената у Европи. Теодоси Спасов развио је свој јединствени стил свирања инструмента синтетизујући традиционални фолклор са џезом и класичном музиком. Већ деценијама гостује широм Европе, Азије, Блиског истока, Аустралије, Канаде и Сједињених Држава.

Улазнице се могу купити преко мреже Тицкет Висион-а, као и на благајнама Дома омладине и Комбанк дворане по ценама од 1000 РСД, 1400 РСД и 1800 РСД.

Пред читаоцима у Србији почетком године појавио се нови хорор роман "Уклет" аутора Вељка Петрановића. Прочитајте ОВДЕ још детаља.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА