Најновије

Нови Вучићев план за Косово - "да се прави блесав", аналитичари му не верују

Од плана за разграничење, преко плана који је пропао, председник Србије је стигао до још једног плана за Косово. А то је, како је рекао, да се бар неко време по косовском питању прави блесав.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Саговорници закључују да није примерено да шеф државе тера инат, као и да је мало вероватно да ће се најава политике "правимо се блесави" обистинити.

Председник Србије Александар Вучић у петак је изложио свежи план за Косово и Метохију.

"Пошто се сви праве блесави, праве се у Европи, праве се у свету, праве се Албанци блесави, праве се сви овде блесави, сад ћу и ја да се правим блесав. То је изгледа политика која најбоље пролази", рекао је Вучић.

Ова изјава делује као терање дечијег ината, оцењује новинар Бошко Јакшић. "А председник није изабран да се прави блесав на било коју тему", подсећа он.

Правиће се блесав по питању Косова, најављује шеф државе, бар на неко време. А бити блесав према Српском речнику синонима између осталог значи бити сулуд, шашав, ударен мокром чарапом... "Милина једна! Ко год ме пита сад било шта - не знам", рекао је у петак Вучић.

Јакшић, с друге стране, оцењује да би када би постојале политичке јаслице, једна оваква изјава била сасвим одговарајућа.

Изјава је емотивна, али и изнуђена, тумачи речи Александра Вучића каријерни дипломаза Зоран Миливојевић.

"То ми делује као реакција на понашање пре свега западних центара моћи који очигледно толеришу понашање Приштине и који не чине, ја бих рекао, одлучујуће за наставак дијалога. Кад то кажем имам у виду да нема пректичних мера осим вербалног залагања рецимо за скидање такси, за одустајање од оних платформи на којима Приштина базира своју позицију за будући дијалог и која апсолутно подразумева признање независноти Косова као почетну позицију", наводи Миливојевић.

Ипак, политика "правимо се блесави" мало је вероватна у пракси - закључује саговорник. Пре свега, због Европске уније и Америке.

Тако да ће косовско питање евентуално на кратку паузу. Јер, ако не пре, председник државе о Косову ће говорити 27. маја на посебној седници у Скупштини Србије.

"Видећемо да ли он ишта сада може да каже ново или да онако тугаљиво призна пораз своје идеје за коју је могао и унапред да зна да ће бити поражена", каже Бошко Јакшић.

Американци спремају Хрвате за рат птротив Срба, дају им 60 "бредлија". Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА