Најновије

АМЕРИ, СРБИЈА ВАС ПОСМАТРА: Кo је све на "обуци у Хрватској" и ко вежба на војном полигону 'Еуген Кватерник'! 

У склопу међународне војне вежбе „Хитан одговор 19“, у Хрватску је дошло 286 припадника и 71 возило оружаних снага Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Словеније, саопштило је Министарство одбране Хрватске.

Хрватска војска (Фото: Јутјуб)

Наводи се да је преко граничног прелаза Карасовић стигло шест моторних возила и 22 припадника војске Црне Горе, а преко граничног прелаза Личко Петрово Село дошло је 99 припадника оружаних снага Босне и Херцеговине са 17 моторних возила ИКС-ММВБ и три теретна возила, преноси Хина.

Из војске Северне Македоније преко граничног прелаза Бајаково у Хрватску је стигло укупно 30 припадника са 12 моторних возила, а преко граничног прелаза Мацељ 135 припадника и 36 моторних возила из састава војске Словеније.

Наводи се да су војне снаге тих земаља дошле на војни полигон „Еуген Кватерник“ код Слуња.

Хина је раније пренела да су у склопу међународне војне вежбе „Хитан одговор 19“ у задарску луку Гаженица стигла два десантна брода минополагача Хрватске ратне морнарице (ХРМ) „Крка“ и „Цетина“ из којих се „искрцало стотину припадника оружаних снага Републике Албаније и косовских безбедносних снага са 23 возила“.

Министарство одбране Хрватске је у недељу у саопштењу навело да се међу 1.600 војника, који учествују у вежбама, налазе припадници војски Хрватске, Словеније, Мађарске, САД, Албаније, Црне Горе, Пољске, Француске, Уједињеног Краљевства, Литваније, Северне Македоније, БиХ, Италије и Немачке, као и припадници „оружаних снага Косова“.

Међународна војна вежба „Хитан одговор 19“ одвија се од 10. маја до 6. јуна на територији Хрватске на војном полигону код Слуња, у касарни „Јосип Јовић“ у Удбини, као и на подручју Словеније и Мађарске.

Вежбу планира и води Команда америчких снага за Европу, са тежиштем на увежбавању снага земаља-чланица А-5 иницијативе.

Чланице те иницијативе, која носи назив и Америчко-јадранска повеља, јесу Албанија, Хрватска, Северна Македонија, Црна Гора, БиХ и САД, док је Србија 2008. године добила статус посматрача.

Немачка штампа пише о доласку Ангеле Меркел на предизборни скуп ХДЗ у Загребу. Између осталог се каже да су њен наступ у Загребу засенили „националистички тонови“. Прочитајте ОВДЕ још детаља.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА