Најновије

БИТКА ЗА ТРИПОЛИ: Како су Хафтарове снаге спојиле булдожер са опасним „Корнетом“? (ФОТО)

У борбама око Триполија, милиције федмаршала Хафтара су примениле интересанту тактику приликом употребе противтенковског система „Корнет-Е“.

Хафтарова војска (Фото: Јутјуб)

Наиме, да би у условима пустиње били на вишој тачки у односу на противника, војници су се досетили да употребе грађевинску машину –  булдожер. У плуг капацитета неколико кубика улази посада коју чине два члана, троножац на који се смешта опто-електронски систем и транспортно-лансирни контејнер са ракетом.

Приликом дејства булдожер заузима најоптималнију позицију за гађање и помоћу хидрауличних носача подиже плуг на висину од неколико метара. На овај начин нишаџија има знатно бољи преглед бојишта него да је на тлу.

Руски противтенковски ракетни комплекс 9К135 Корнет (НАТО ознака AT-14 Spriggan) су развили конструктори чувеног КБП из Туле. Цео пројекат је развијен на бази вођене ракете 9К119М Рефлекс која се испаљивала из тенковског топа. Основна намена овог система је борба против основних борбених тенкова, који су ојачани системима динамичке заштите. Ракета 9М133 се на циљ наводи помоћу ласерског снопа, са којим оператер озрачује мету за време лета ракете. Последње верзије овог система функционишу на концепцији употребе „испали и заборави“ где оператер није дужан да све време прати мету.

Максимални домет експортне верзије ракетног система Корнет-Е износи 5,500 метара у дневним условима и до 3,500 метара у условима ограничене оптичке видљивости-ноћ. Тежина целог система са упакованом ракетом у херметички затвореном лансирном контејнеру, достиже 29 килограма, од чега на саму ракету отпада 90% укупне тежине. Њен калибар је у равни са хаубичком гранатом, која се испаљује из самоходне хаубице Мста-С. На бојеву главу отпада седам килограма, док је само експлозивно пуњење масе 4,6 килограма. Овако снажна бојева глава има способност да пробије скоро 1,300 мм дебелу хомогену панцирну плочу. Ракета може да пробије  армирано-бетонски зид дебљине преко 3000 мм. Претпоставља се да је до сада произведено око 35,000 јединица овог система.

Шта је капетан Драган написао у писму Србима прочитајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА