Најновије

ГДЕ СМО МИ, А ЂЕ ЈЕ ЦРНА ГОРА: Подвлачимо црту 13 година откако се заједничка држава распала!

Тачно 13 година је прошло од осамостаљења Црне Горе од Србије или распада посмртних остатака Југославије. Да ли су биле баксузне или не, тешко је још рећи јер, поред негативних, било је и позитивних последица разједињења "братских" држава.

Црна Гора (Фото: Јутјуб)

Завирити у комшијско двориште навика је од давнина становника овог поднебља, па зато није згорег упоредити Србију и Црну Гору у односу на тај историјски 21. мај 2006. године и референдум о независности. Чини се да су на плану унутрашње политике и евроинтеграција обе државе на сличном нивоу док им односи варирају у стилу топло-хладно.

Унутрашње сличности

Бојан Клачар из Цесида подвлачи пет заједничких црта Србије и Црне Горе у претходних 13 година.

- Прво, обе државе од 2006. су на путу ка Европској унији, што им је стратешки циљ. Друго, и једна и друга земља имале су турбулентне политичке догађаје различитих интезитета и повода. Треће, обе државе су оствариле одређени прогрес у животном стандарду грађана. Четврто, и Србија и Црна Гора се суочавају са негативним природним прираштајем и депопулационим трендовима, с тим што је у Србији то израженије. Пето, и једна и друга држава стидљиво освајају демократске стандарде, имају минималну изборну демократију и испод очекивања спроводе реформе у области корупције, медијских слобода и владавине права - наглашава Клачар.

Спољашње разлике

Постоје и јасне разлике.

- Црна Гора нема отворених питања у вези са територијом као што Србија има са КиМ. И то је велика предност Црне Горе, због чега нешто брже спроводи европске реформе и отвара више поглавља на путу ка ЕУ од Србије. Такође, Црна Гора је приступила НАТО-у и одлучила се за евроатлантске интеграције, док се Србија определила за војну неутралност. Коначно, односи Црне Горе према државама бивше Југославије су знатно релаксиранији јер је Подгорица веома рано направила отклон од политике Милошевића - објашњава Клачар и додаје да су односи Србије и Црне Горе бољи од одласка Војислава Коштунице са власти, али да никада нису били онакви какве их жели већина грађана обе државе.

Да су званични Београд и Подгорица спремни да реше међусобне проблеме како већина грађана жели, имали би знатно више билатералних састанака, наглашава Попов.

Поделе у Црној Гори

С друге стране, политички аналитичар из Црне Горе Срђан Вукадиновић истиче кључну разлику између две државе.

- У последњих 13 година Србија је променила неколико политичких власти и опција, од ДСС преко ДС-а и напредњака који су доносили своје политичко-економске програме док је у Црној Гори и даље већ 30 година на власти једно те иста партија, ДПС настао из Савеза комуниста. По томе је Црна Гора уз Белорусију јединствена у Европи. Дакле, ради се о идолопоклонству према једном вођи и суштинском једнопартијском систему - каже Вукадиновић.

Према његовом мишљењу, Црној Гори не вреди много ни лидерска позиција у региону на путу ка ЕУ.

- Просечне плате и пензије у Црној Гори јесу веће. Такође, Црна Гора јесте отворила више поглавља у преговорима са ЕУ, али је питање шта јој таква позиција доноси. Главни проблем Црне Горе је тај што је у суштини подељено друштво како етничко-верски тако и регионално-економски. Север земље је практично напуштен пошто се празни због неравномерног развоја који фаворизује центар и приморје. С друге стране, видимо да то није случај са Србијом која отварањем аутопутева поспешује развој југа. Црна Гора ће решити проблем подељености када српска популација буде део власти у складу са својим изборним капацитетима - истиче Вукадиновић.

Србија не дивани

Директор Центра за регионализам Александар Попов апострофира да је Црна Гора направила енергичан отклон од Русије за разлику од Србије.

- Увођењем санкција Русији, признавањем Косова и уласком у НАТО води конзистентну политику. Такође, Црна Гора гаји добре односе са свима у региону док Србија не дивани ни са ким. У односима Србије и Црне Горе данас долази до кратких спојева као у случају "државни удар", иако су се власти у Београду држале прилично суздржано - закључује Попов и подвлачи да Србија има сувише отворених питања да би заоштравала односе са Црном Гором.

Поени

Чини се да и власти у Подгорици и власти у Београду одговара да не реше сва питања у међусобним односима јер им је та национална тема згодна за унутрашњу политику, сматра Бојан Клачар.

Прочитајте ОВДЕ кo је све на "обуци у Хрватској" и ко вежба на војном полигону 'Еуген Кватерник'! 

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА