Најновије

ШОКАНТНО УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА УН: Ризик од нуклеарног оружја на највишем нивоу још од Другог светског рата!

Ризик од коришћења нуклеарног оружја је на највишем нивоу од Другог светског рата, изјавила је директорка Института за истраживања о разоружању Уједињених нација (УНИДИР) Рената Дуан.

Руска ракета са нуклеарном главом (Фото: Риа)

Она је нуклеарно оружје назвала "хитним" проблемом, који би свет требало озбиљније да схвати, преноси Ројтерс.

Дуан истиче да све државе које поседују нуклеарно оружје тренутно имају активне програме за модернизацију тог оружја, а да се "пејзаж" контроле наоружања мења делимично и због стратешког надметања Кине и САД.

Према њеним речима, долази до "ерозије" традиционалних споразума о контроли наоружања због појаве нових типова рата у којима све чешће учествују оружане групације и приватни плаћеници, као и нове технологије које бришу линије између офанзиве и дефанзиве.

Узимајући у обзир чињеницу да су преговори о разоружању у ћорсокаку већ 20 година, 122 државе су већ потписале споразуме о потпуној забрани нуклеарног наоружања, делом из фрустрације, делом што препознају какав ризик ствара то наоружање, каже Дуан.

"Мислим да је то истински позив на ризике од нуклеарног рата, поготово сада, када је ризик од коришћења нуклеарног оружја виши него у било ком тренутку Другог светског рата", изјавила је Дуан, преноси Ројтерс.

Споразум о забрани нуклеарног оружја, који подржава и Међународна кампања за укидање нуклеарног оружја, организација награђена Нобеловом наградом 2017. године, за сада има 23 од 50 потписа који су неопходни да би споразум ступио на снагу.

Споразуму се оштро противе САД, Русија, Кина, као и друге државе које поседују нуклеарно оружје, наводи Ројтерс.

Дуан истиче да свет не сме да игнорише опасност коју представља нуклеарно оружје.

"Хајде да размислимо о томе, да видимо како делујемо по питању ризика и сузбијању тог ризика и мени се то чини као поприлично значајно и хитно питање које се не представља довољно у Савету безбедности УН", рекла је Дуан.

Прочитајте ОВДЕ шта то Путин жели да потражи у Загребу, а руско је.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА