Најновије

НАУЧНИЦИ У ШОКУ, ОКЕАНИ УБРЗАНО РАСТУ! Ово су градови којима прети потоп... (ФОТО/ВИДЕО)

Због наглог отапања леда на Гренланду и Антарктику угрожени градови уз обалу!

Арктик Фото: printscreen

Научници сматрају да би због глобалног загревања, односно због убрзаног отапања леда на Гренланду и Антарктику, ниво мора могао да порасте далеко више него што се до сада претпостављало.


Наиме, до сада се веровало да би до 2100. ниво мора могао да порасте за највише метар, али према најновијој студији, стварни пораст нивоа могаи би да достигне чак два метра!

Када је Међувладин панел о климатским промјенама (ИПЦЦ) 2013. објавио свој пети извештај упозорио је да би даље загрејавање планете, без већих смањења емисије гасова могло да доведе до пораста глобалних нивоа мора за 52 до 98 сантиметара до 2100. године. 


Према најновијој процени, ако се ефекати стаклене баште не смање, врло је вероватно да ће нивои светских мора порасти за 62 до 238 сантиметара 2100. Пораст нивоа мора од око два метра имао би катастрофалне последице за нашу планету. 

 

Научници су израчунали како би у том случају на свету нестало 1,79 милиона квадратних километара настањиве површине, што је једнако величини Либије. Већи део тог земљишта налазио би се у важним подручјима за узгој хране, као што је на пример делта Нила. Били би угрожени и велики обални градови, укључујући Лондон, Њујорк и Шангај!


Извор: ББЦ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА