Најновије

Пливање три пута недељно смањује ризик од болести

Здравље јесте највеће богатство, али у њега не морате уложити богатство! Веровали или не, не морате да купујете чудотворне препарате нити да се бавите скупим спортовима да бисте били здрави и дуговечни. За остварење тог циља довољно да се правилно храните и да редовно - пливате. Кад кажемо редовно, то значи три пута недељно по пола сата до сат, што је недвосмислено показало истраживање универзитета у Ванкуверу.

Фото-Pixabay.com

Чак 5.500 испитаника, који су због животног стила и лошег имунитета били под ризиком да оболе од одређених болести, учествовало је у овом до сада најсвеобухватнијем испитивању учинка пливања на организам али и на психу. Резултати су надмашили очекивања. 


 Наиме, систематски прегледи извршени пре и после тромесечног експеримента, показали су да је 98 посто испитаника регулисало крвни притисак, што је један од главних показатеља оптималног здравственог стања. Несаница је нестала код свих испитаника који су претходно пријавили тај проблем, што је довело до знатно бољег психичког стања. Закључак је да редовно пливање значајно смањује ризик од депресије, али и од кардиоваскуларних болести. Побољшања су примећена и када је у питању проблем са инсулинском резистенцијом, која доводи до дијабетеса типа два, док су нарочито олакшање осетили испитаници који су имали проблема са кичмом и коштано - зглобним системом. Никакво чудо јер, као што је познато, пливање ангажује све мишиће без оптерећења и ризика од повреда.


 А где је добро здравље, ту је и линија. Иако учесници истраживања нису држали дијету, чак 73 процента је на крају имало мање килограма, чиме су смањили ризик за добијање великог броја обољења повезаних са гојазношћу.


 Пливање је одлична превентива, а како је боље спречити него лечити, запливајте бар три пута недељно!
 

Извор: Правда

           

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА