Најновије

ОПАСНИ ПЛАНОВИ ВАШИНГТОНСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ! Амери дају 8.000.000 долара да сруше Српску и Додика!

Америчка владина агенција за међународни развој (УСАИД) издвојила је осам милиона долара за пројекат унитаризације Босне и Херцеговине и укидање Републике Српске!

Додик (Фото: Јутјуб)

Агенција УСАИД, како преноси 'Раша тудеј' (РТ), званично планира да овим новцем помогне 'развој критичког мишљења студената у БиХ, као и за побољшање њиховог учинка у егзактним наукама'. Међутим, у Бањалуци тврде да су ове паре намењене за прљаву кампању чији резултат треба да буде БиХ у НАТО и брисање РС са политичке карте!

Циљ - европске интеграције

Званично, циљ програма УСАИД јесте увођење висококвалитетних програма за обуку наставника у постојећем образовном систему.

'Образовни систем БиХ није заштићен од политичког утицаја, због чега ресурси нису усмерени на решавање основног задатка - побољшања квалитета наставе. Многе школе подељене су по етничком принципу, док уџбеници само продубљују постојеће несугласице у друштву. Заједно са застарелим образовним програмима и помагалима, ово доводи до ситуације у којој ученици не добијају задатке који омогућавају развој критичког размишљања које је неопходно за разматрање различитих гледишта и процене огромне количине доступних информација', наводи се у документацији УСАИД.

Овај пројекат, иначе, требало би прво да се спроведе на територији Сарајевског и Херцеговачко-неретванског кантона и Републике Српске, а ако буде успешан, могао би да се прошири и на целу БиХ.

'Реализација програма помоћи ће и у постизању циља постављеног у Стратегији сарадње у области развоја Босне и Херцеговине: земља би требало да буде стабилнија држава ближа европским интеграцијама', закључује се у документу УСАИД.

Коментаришући овај план америчке агенције, Сташа Кошарац, председавајући Клуба посланика Додикове СНСД у Представничком дому Скупштине БиХ, каже да ово показује да се међународни фактор опет петља у унутрашње ствари Сарајева и Бањалуке, што никако не може дати добра решења.

- Пракса потврђује да постоји део међународне заједнице који није добронамеран према свим конститутивним народима у БиХ и који за јединог партнера бира Бошњаке, покушавајући да доминира науштрб интереса Српске и Срба. Видљиво је да одређене агенције у саставу или под патронатом западних институција убризгавају одређена средства да би пробудиле политички бунт. Тако је било и пре избора за Председништво БиХ, тако је и сада. Треба бити јако обазрив, нисмо наивни и пратићемо све шта се дешава. И, наравно, реаговаћемо у складу са законима и Уставом - подвлачи Кошарац.

Јасна претња

Војни стручњак и аналитичар Џевад Галијашевић оцењује да САД преко многих организација, владиних и невладиних, имплементирају пројекте који би требало РС да учине нестабилном.

- Рушење лидерства и политичких организација јесу програми који се спроводе константно. 'Развијање критичког мишљења' је разоран стратешки програм промене политичке и државотворне свести. Реч је о покушају дугорочне деструкције свести о нужности борбе за слободу. Свакако су Милорад Додик и Жељка Цвијановић главне мете. Американизација БиХ, али Срба у РС, подразумева дугорочно разарање српских националних осећања и увлачење РС у ЕУ и НАТО. Ово је јако опасно и мора се обратити пажња на овакве пројекте и пронаћи одговор на претњу - закључује Галијашевић.

И Британци не штеде паре

Милорад Додик је раније изјавио и да су Британци издвојили шест милиона фунти за борбу против 'малигног утицаја' Русије у БиХ.

- И Американци преко неких својих фондова исто то чине. У Сарајеву, Подгорици и Тирани постоје обавештајни центри које је Запад инсталирао. Они су направили списак од 300 људи из Србије и РС који наводно шире тај руски малигни утицај и тако су ставили мете на све те људе. Али узалуд је све то - нагласио је Додик.

Додик: Платили осам милиона и за мешање у изборе у БиХ

Подсетимо, агенција УСАИД била је предмет полемике у РС и јесенас, када су Влада САД и Савет министара БиХ потписали Оквирни споразум на основу којег је осам милиона долара издвојено за борбу против корупције. Милорад Додик, у то време председник РС и кандидат за члана Председништва БиХ, устврдио је да се заправо ради о покушају мешања у изборе у БиХ.

- Република Српска озбиљно ће се позабавити тиме ко све добија америчке паре. Реч је о перфидном начину утицаја и мешања у изборни процес који је веома видљив. Ово није била досадашња пракса у РС и НВО које они бирају искључиви су конзументи тог новца. То значи да морају да раде по њиховим правилима - рекао је Додик.

Руски ракеташи добили први пук са хиперсоничним системима „Авангард“. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА