Најновије

ОВО СУ БИЛЕ ТАЈНЕ НУКЛЕАРНЕ БОМБЕ ХЛАДНОГ РАТА: У тренутку би направиле масакр! (ВИДЕО)

Њихов назив био је САДМ, а биле су заправо нуклеарне бомбе које су буквално могле да стану у војнички ранац. У току хладног рата, америчка војска их је имала десетак а специјалци су обучавани како да се убаце у непријатељске јединице и активирају ово оружје.

Нуклеарна експлозија (ФОТО: јутјуб)

Након Корејског рата САД је константно покушавао да повећа велику војну предност коју је имао СССР, па је тако развијао не само подморнице и ракете за уништавања непријатеља већ и оружја којима би мали број војника могао да уништи стотине непријатељских бораца.

Бомба САДМ је била тешко око 27 килограма, а могла је да се носи као део војне опреме и користили би је специјалци и "фоке". Оружје је било предвиђено за нападе на аеродроме, индустрију али и бојно поље и то у циљу стварања радиоактивности којој не би могли да приђу непријатељи.

Ове бомбе никада нису коришћене у борби, али је САД планирао да их употреби у Европи ако би Совјети покренули инвазију. Срећом, отишле су "у пензију" 1989. године а претпоставља се да Пентагон није сматрао да би биле много успешне у ратном сценарију.

Нарочито зато што је постојао одређени ризик је би пуно ствари могло да крене погрешним путем током њиховог транспорта или пре извођења мисије.

А постојао је и страх да би непријатељ могао да произведе слично оружје, што би довело до нуклеарног насиља на ратиштима.


Лазански објаснио шта Србија мора да уради, више о томе прочитајте ОВДЕ.
Шта је Русија упозорила, сазнајте  ОВДЕ.

Извор: Курир, Popular Mechanics

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА