Најновије

ШТА ПИШЕ У ИЗВЕШТАЈУ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ КОЈИ ЈЕ СТИГАО У СКУПШТИНУ: Србија наставља преговоре са Приштином, а измирење Срба и Шиптара...

Србија је одлучна да настави преговоре са Приштином чим се за то створе услови и нема намеру да одустане од свог мирног приступа решавању проблема на КИМ, наводи се у Извештају о преговорима између Београда и Приштине од 2013.до маја 2019. године који је јуче стигао у скупштину и биће предмет расправе.

Вучић и Тачи (Фото: Јутјуб)

" Једино тако се могу створити услови за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, али и историјско помирење српског и албанског народа на чему Србија предано ради и наставиће да ради и убудуће", пише у извештају Канцеларије Владе Србије за КИМ који ће бити предстваљен на седници парламента у понедељак, а на којој ће учествовати председник Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и директор Канцеларије Марко Ђурић.

На почетку извештаја се констатује да је Влада Србије 2013. године затражила и од Народне скупштине добила одобрење за отпочињање политичког дијалога са привременим институцијама у Приштини.

Одобрење за вођење политичког дијалога усвојено је у документу под називом "Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на КИМ који је у јануару 2013. године одредио 'црвене линије' Србије и који је током дијалога предстваљао правни основ и оквир деловања извршне власти у процесу.

Истиче се да су Срби на КиМ првим споразумом добили могућност да на северу покрајине организују органе локалне власти, а критике да је Србија тим споразумом пристала на укидање сопствених институција локалне самоуправе, наглашава се у извештају, произвољне су.

"Срби су добили право на формирање ЗСО као додатног механизма институционалне заштите њихових права у покрајини" , стоји у извештају.

У документу је извучено неколико главних закључака у вези политике Србије, а први је да је Београд одабиром мировног принципа за активно и посвећено ангажовање у преговорима направио "својеврсно стратешко изненађење".

Тај закључак, како се наводи, потврђује чињеница да су привремене институције у Приштини од 2013 покушавале да избегну испуњење својих обавеза из дијалога, да напусте овај процес и /или да приморају Србију да учини то исто.

Оцењује се да тај податак јасно сведочи да преговарачки процес и примена договора у основи нису у интересу Приштине и да управо зато она настоји да их у потпуности уруши.

Наводи се да је политички дијалог у сваком смислу радио за интересе српске стране која је у периоду преговора успела да сачува мир на простору Покрајине и шире, те да у том периоду није било озбиљнијих безбедносних криза.

Такође се констатује да је одвијање дијалога било корисно за све стране и да се једино тим путем могу осигурати трајни мир и стабилност као врхунске вредности.

Још један закључак се односи на то да је ангажовање Србије у политичком дијалогу очигледно успело да делимично амортизује бескомрпмисан став подржавалаца тзв. независности Косова.

"Имајућу у виду да они све чешће званично захтевају да се преговорима изнађе свеобухабтно трајно решење за КИМ, јасно је да више не сматрају да је то завршена ствар", истиче се у извештају.

Међу закључима је и тај да је Србија у основи успела да у потпуности заштити своје интересе у покрајини и у контексту европских интеграција без давања суштинских уступака.

Упркос критикама везаних за наводну предају српских институција на северу КИМ, на том простору, како се наводи, Срби тренутно доминирају свим политичким, полицијским и правосудним институцијама.

Било је укупно 188 састанака, од којих 24 на високом политичком нивоу, те 45 споразума који су донели добити за српску страну на КиМ.

Међу користима за српску страну наводи се Споразум о мосту чиме је међународно призната и уважена забринутост Срба у Косовској Митровици за безбедност.

Такође, међународни фактор је прихватањем споразума из дијалога признао да у оквиру правног система привремених институција у Приштини постоји потреба за додатном заштитом политичких, верских и других права Срба на КИМ, у обиму који је знатно шири од оквира које формално пружају закони који су тренутно на снази у Приштини.

Кроз постизање споразума о слободи кретања и бројним другим споразумима, обезбеђена је заштита принципа статусне неутралности када је у питању представљање Приштине у регионалним организацијама, као и коришћење бројних службених личних и путних докумената, каже се у извештају.

Истиче се и да је сетом споразума о правосуђу обезбеђена пуна правна сигурност Срба, затим да је, између осталог, дошло до ширења робне размене, услед чега је Београд до увођења незаконитих такси остварио корист од више милијарди евра.

Као једна од добити, наводи се и да је извршена заштита приватне имовине Срба и СПЦ.

Седница на којој ће извештај о КИМ бити једина тачка дневног реда заказана је за понедељак, 27.мај.

Немци и Бугари су Србији подметнули ногу, а онда је почело бомбардовање '99! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА