Најновије

АКО БИ СУТРА ИЗБИО РАТ: Ево колико Срба би погинуло за отаџбину! На Косову би ратовало више од половине људи!

Ако би сутра избио рат само 46 одсто грађана Србије било би спремно да ратује и ризикује свој живот за своју земљу, показало је истраживање јавног мњења агенције "Галуп" и компаније за истраживање тржишта "Ворлдвајд индипендент нетворк".

Војска Србије (Фото: vs.rs)

Према овом истраживању, које је спроведено у 64 земље света, Србија је заузела 38 позицију, што је показало да је српски патриотизам испод светског просека. Наиме, глобално посматрано, 61 одсто испитаника је одговорио да је спремно да се бори за своју земљу, док 27 одсто не жели да ратује.

Мушкарци спремнији

Као што је и било очекивано, мушкарци су спремнији да се прихвате оружја него жене, па је тако 67 одсто мушкараца спремно да ратује за своју земљу, али није мали проценат ни жена које би кренуле у рат, и износи 52 одсто.

Професор на Факултету за безбедност Зоран Драгишић каже за Курир да не зна која методологија је коришћена у истраживању и верује да би одзив грађана Србије у случају рата био много већи од 46 процената.

Било би 100 одсто Срба

- Није иста ствар када питате некога у миру да ли би ратовао и у ситуацији када вас бомбардују или су непријатељске трупе на граници, јер се у том случају озбиљно мења приступ. Код нас су ратови били скоро и људи нису много спремни за рат, али задњи рат 1999. показао је да је одзив био 100 одсто. Био је велики број и добровољаца. И поплаве 2014. показале су да су се људи одазвали на позив за цивилну заштиту иако је ситуација била опасна, али су били спремни да ризикују живот - каже Драгишић.

Муслимани као запета пушка

Истраживање је показало и да су муслимани најрасположенији за рат јер би чак 78 одсто њих у случају потребе узело пушку у руке. После муслимана, најратоборнији су хиндуси са 77 процената, а затим будисти јер би 66 одсто њих ратовало. Након будиста, следе атеисти и агностици, од којих је 57 процената спремно да ратује за своју земљу.

РАНД корпорација објавила сулуди амерички план за уништење Русије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА