Најновије

НЕМА МИЛОСТИ ЗА ЏИХАДИСТЕ: Тројица Француза осуђена на смртну казну јер су припадали терористичкој организацији ИД!

Тројица Француза осуђена су на смртну казну због припадности Исламској држави, рекао је судија багдадског суда који је учествовали у доношењу пресуде.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

Реч је о Кевину Гоноту, Леонарду Лопезу и Салиму Мачоу, које су у Сирији ухапсили припадници арапско-курдског савеза који се бори против ИД, пре него што су у фебруару са још девет својих сународника пребачени у Ирак.

"Осуђени су на смртну казну пошто је доказано да су били припадници терористичке групе ИД", рекао је службеник суда, желећи да остане анониман јер му нису допуштене изјаве за медије.

У складу са ирачким законом, којим је смртна казна предвиђена за све оне који се придруже терористичкој организацији, без обзира на то јесу ли учествовали у борбама или нису, тројица мушкараца имају 30 дана за жалбу.

Досад је троје француских држављана већ проглашено кривима због приступања ИД у Ираку. Све троје осуђено је на доживотни затвор. Пресуде изречене у недељу могле би поновно да отворе расправу о проблематичном питању повратка џихадиста у земље из којих потичу. 

Адвокат Леонарда Лопеза, 32-годишњег Парижанина који је прешао на ислам, осудио је пребрзо деловање правосуђа.

"Францускога држављанина осудили су само на темељу испитивања спроведених у багдадским затворима. Министарство иностраних послова гарантовало је да ће сви Французи имати право на поштено суђење чак и у Ираку", рекао је адвокат Ме Набил Боуди.

Активисти ангажовани на одбрани људских права осудили су "реалну опасност од мучења" те додали како "нема гаранције да ће суђења бити праведна".

Где се праве моћна оружја за Републику Српску прочитајте ОВДЕ.

Извор: Вечерњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА