Најновије

ХОЋЕ ДА НАМ ЗАБРАНЕ УЗГОЈ ПОВРЋА У БАШТАМА: Кажу да је штетно за планету

Одржавање приватних башта и узгој поврћа на личним парцелама препознато је као штетно за планету, тврде аутори студије са Универзитета у Мичигену, објављене у часопису Nature, i позвали су на њихову забрану.

Парадајз (Фото: Pixabay)

Стручњаци су проучавали 73 урбана и приградска пољопривредна подручја у Европи, САД и Великој Британији и спровели свеобухватну процену животног циклуса инфраструктуре, наводњавања и снабдевања ових локација. Као резултат тога, научници су закључили да је угљични отисак хране из градских и приградских вртова шест пута већи него у традиционалној пољопривреди - 420 грама угљен-диоксида наспрам 70 грама по порцији. Дакле, они значајно доприносе глобалном загревању.

Највећи допринос емисији угљеника је инфраструктура која се користи за узгој хране. „Од подигнутих ograda до баштенских шупа и стаза, много угљеника улази у изградњу ових структура“, рекли су научници. У вези са добијеним резултатима, истраживачи су препоручили интензивирање борбе против одржавања приватних башта и узгоја поврћа на личним парцелама,а по њиховом мишљењу, требало би забранити мале фарме

У међувремену, овај научни рад је добио много критичара. Неки од њих су истакли да је студија финансирана и надгледана од стране фондова Светског економског форума (WEF) и да је првобитно била усмерена на резултат.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА