Најновије

ВУЧИЋУ ОПЕТ КРИВ НАРОД: Београд иде у карантин! Полицијски час од петка до понедељка! Неће бити могуће да породице проведу заједно празнике

Председник Србије Александар Вучић није вечерас искључио могућност да ће Београд бити стављен у карантин.

"Не бих искључио примену предлога доктора Предрага Кона - евентуално стављање Београда као жаришта у карантин", рекао је Вучић.

Он је рекао да се сваког дана прате бројеви, проценат тестираних и заражених и оних који долазе са симптомима.

"Ту одуку ћемо донети брзо и ефикасно", рекао је Вучић.

Он је навео да не мора да значи да ће та одлука бити саопштена грађанима 48 сати пре него што буде ступила на снагу.

"Не мора да буде објављено 48 сати раније, не мислим да је то бог зна какав проблем, да ће да траје дуго", рекао је Вучић.

Упитан колико дуго би тај карантин трајао, Вучић је рекао да не може да говори о одлукама које још нису ни донете.

Александар Вучић рекао је да грађани због корона вируса неће моћи да проведу ускршње празнике у кругу шире породице.

Он је запитао да ли неко мисли да има довољно војника и полицајаца који ће да хапсе људе који се окупљају по парковима или оне који праве журке по становима и то још објављују на друштвеним мрежама.
 
Захвалио је свима који имају обавезу да раде и нису се сакрили у мишју рупу, али и онима који су се сакрили јер немају обавезу да раде.

Напоменуо је да, ипак, има и оних који би требало да раде, а сакрили су се у мишју рупу.

Извесно полицијски час од петка до понедељка у БГ и Нишу

“Извесно је да ће полицијски час у Београду и Нишу трајати од петка до понедељка”, најавио је Александар Вучић.

Вучић је рекао да још није донета одлука од колико сати у петак ће почети да траје полицијски час и да то зависи од мишљења лекара и стручњака, али је истакао да ће та мера сасвим извесно бити донета за Београд, Ниш...

"Скупо нас је коштала субота преподне прошли викенд, када су сви изашли на улице, пола шуме на Фрушкој гори су запалили, исто је било људи и на београдским излетиштима", релао је Вучић.

Он је истакао да нема проблем да донесе оштре одлуке, чији је циљ да се спасу људски животи.

"Боримо се за животе људи и ову меру ћемо сасвим извесно донети за Београд, за Ниш... Да ли ће бити за остатак Србије, видећемо", рекао је Вучић.

Прошлог викенда, полицијски час у Србији је трајао од суботе у 13 сати до понедељка у 5 ујутру.

Београд несумњиво највеће жариште

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да постоје неке повољне вести, наводећи да последњи тестови показују боље проценте у Ваљеву.

Вучић је казао да то ништа не значи али указује да се иде бољим правцем после више смртних случајева.

Рекао је и да је Ћуприја нешто мирнија, такође и Ниш за нијансу.

Подвукао је да је Београд и даље највеће жариште инфицираних корона вирусом.

Вучић је казао да су све прве инфекције увезене, како онај случаје у Ваљеву, Ћуприји, Кикинди, Нишу.

"Све Милано, Лугано. Имате случај доброг човека из Краљева који је дошао из Холандије, који је мислио да је лак и да ће моћи да издржи, али није, преминуо је у Крагујевцу. Све што смо добили у Београду су почетно били случајеви увежени, највише из Италије", истакао је он.

Вучић: Ако сам неког узнемирио жао ми је

Председник Александар Вучић изјавио је да не види шта је у његовој изјави о могућем увођењу карантиНа од 24 сата било узнемирујуће, јер се, понавља, свака мера и одлука доноси да би се сачували животи људи.

"Не мислим да смо далеко или близу те одлуке. Процењујемо на дневним нивоу, пре свега то раде лекари. Струка ће да предложи, а ми ћемо да донесемо одлуку", рекао је Вучић.

Како каже, не зна шта је у његовој изјави могло да узнемири јавност, додајући да је сам узнемирен сваке ноћи када види колико људи умре и сваког дана када види колико заражених има.

Председник је поручио да су све мере донете да би се сачували животИ људи и да не бисмо имали више преминулих.

"Ако мере за чување живота некога чине узнемиреним, жао ми је због тога, али ће живот има приоритет. Живот сваког човека", рекао је Вучић.

Он је подсетио да у његовом случају, ни када је био премијер, ни данас, ништа није "умешено па обешено", односно да се суочавао са бројним проблемима, од економских, преко поплава, до ових данас.

"Не бирају људи на овакве функције оне који ће да се плаше, већ оне који ће да доносе одлуке. Више волим да нас нападају и критикују, али да то могу јер смо им сачували животе", рекао је Вучић.

Вучић критиковао Бојића

Председник Србије Александар Вучић изразио јенезадовољство ставом и неприпремљеношћу људи на ВМА, па и на Дедињу, и истакао да ће те болнице морати да преузму пацијенте који нису заражени Ковид-19.

Вучић није директно критиковао ВМА, али је рекао да ВМА мора да прима све пацијенте који нису за ковид болнице, а да је ту било проблема.

"Од пре три дана су почели да раде добар посао. Почели су коначно да примају људе", навео је председник, мислећи на пацијенте који нису заражени Ковид-19, већ болују од разних других болести или им је неопходна медицинска помоћ.

Рекао је и да не могу на ВМА да траже разлог да затворе болницу.

"Свака част Војно медицинском центру на Карабурми и Јовичићу, али ВМА не може да се затвори, јер је тамо умрло два пацијента пре 15, 20 дана...", рекао је председник.

Има да дезинфикују све, темељно, и да раде, рекао је председник.

“Они који су кукавице, који се због личног страха крију и траже разлоге да се све затвори, што би да одбијемо људе који имају друге врсте болести, њима ћу посебно да се обратим када све прође", истакао је Вучић.

"Случајно сам још две године председник и врховни командант и знаћу шта да кажем, као што ћу знати и да наградим ордењем све који су уложили велике напоре у спашавању живота. Кукавице никада нисам поштовао, али ћемо изгурати”, закључио је Вучић.

Кад је реч о Дедињу, такође није открио детаље, али је навео да је замерио Миловану Бојићу, директору, да нису урадили све што је требало.

Надам се укидању ванредног стања у року од месец дана

Надам се да ће у року од месец дана, а можда и раније, бити укинуто ванредно стање и да ћемо кренути да радимо, изјавио је Александар Вучић.

"Гледаћемо првом приликом да укинемо, али тако да не угрозимо здравље људи", рекао је председник Србије.

"Само то чекам, само то, чекам да видим, јер Кинези раде Парменац - Лучани на првом три километра дугом тунелу, који ће бити један од два најдужа у Србији, да појачамо наше инфраструктурне радове", рекао је Вучић.

Решавамо проблеме пољопривредника, сетва иде

Председник Александар Вучић изјавио је да сетва у Србији иде својим током и истакао да држава сваки дан ради на томе да пољопривредницима омогући да обављају свој посао.

На питање која су правила за пољопривреднике, који се жале да издавање дозволе траје данима, Вучић је рекао да се тај проблем решава и истакао да полиција неће јурити да казни оне који хране земљу.

Вучић је рекао да је претходна три дана обилазио поља да се увери како иде сетва.

"Иде сетва и све проблеме које имамо гледамо да решавамо најбрже. Имамо доброг министра, вредног, агилног, он то ради, а људи и сами на своје њиве излазе и обављају посао", рекао је Вучић и додао да се проблеми решавају у ходу.

Коментаришући случај пољопривредника из околине Бачке Паланке који је, како су пренели медији, "скинут" са трактора и кажњен са 50.000 динара јер се враћао кући двадесетак минута по почетку важења полицијског часа, Вучић је рекао да је то само део приче и да "нико нормалан" не би тек тако то урадио.

"Прочитао сам и службену белешку, нећу о њој да говорим јер хоћу да сачувам тог човека... Сигуран сам да би и он сад другачије поступио", рекао је Вучић.

Упитан да ли ће се поново десити да пољопривредник који се враћа са њиве мора да одговара по закону, Вучић је одговорио: "Нико то нормалан не би урадио".

Вучић је прокоментарисао да у Србији, иначе, постоји "нека врста обавезе" да оне који из државног руководства гостују на телевизијама представе као "дебиле".

"Па смо ми ту да показујемо строгоћу, па ћемо оне који хране ову земљу да јуримо и кажњавамо... Нисам случајно рекао да та прича има и другу страну, али невезано за то, могуће је још на десетине случајева, у којима је погрешио и неко у полицији, али то су изузеци", рекао је Вучић.

Од 10. априла исплата пензија са додатком од 4.000 динара

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће исплата пензија почети од 10. априла са додатком од 4.000 динара за све пензионере.

"То је за њих веома важно, јер су они најсиромашнији део", рекао је Вучић.

Упитан шта мисли о захтеву Уније послодаваца Србије да се минималне зараде исплате што пре, Вучић је указао:

"Ако неко није у стању од 15. марта до 10. априла да задржи ликвидност и солвентност, онда не знам шта бих вам рекао и ако му је проблем да сачека 10 дана иза тога, да добије тај новац - мининалне зараде...".

Вучић каже да је циљ да се не отпуштају људи, али да ћемо свакако имати проблем незапослености као и сви други, али у нешто мањој мери.

Наша стопа незапослености после Ковида 19 неће бити виша од просечне стопе незапослености у ЕУ, додао је председник.

"Не би нама био проблем да предузетницима и паушалцима, фризерима, обућарима таксистима и другима исплатимо тај новац, али знам зашто кажем да је боље да сачекамо још 10 дана, зато што после првог месеца ако виде да се продужи криза на још два или три месеца, без обзира на минималац, отпустиће неки додатних пет одсто људи", рекао је Вучић.

Први пут видим светло на крају тунела

“Биће још тешких дана, није време за опустање, али први пут од избијања епидемије корона вируса видим светло на крају тунела и првио пут то кажем”, поручио је Александар Вучић.

"То светло ће бити сваким даном све ближе, да би почели ускоро да радимо, али нећемо да журимо да нам се корона не би вратила", рекао је Вучић.

Он је напоменуо да смо далеко од изласка из кризе, али да уме то да види.

Поновио је оно што је рекао на почетку кризе - да предаја за Србију никада није и неће бити опција.

"Буде ли проблема са довожењем респиратора, сам ћу да одем авионом Ер Србије и да донесем из нашег магацина респираторе. Па да видим ко ће да ме спречи да их донесем", истакао је Вучић и додао да га није брига ни за њихове атесте и за било шта друго, јер смо ми те респираторе дебело платили.

"Ја одох тамо, ако не буде другог решења, имамо респиратора, не брините...", казао је.

Казао је и да не зна где ћемо да нађемо нове болнице, и места за респираторе, али да ћемо и то да урадимо.

Упозорава да ће и са економијом бити тешко, али се нада да ћемо и то превазићи и то боље него друге земље.

Он очекује ће Србија из овога ускоро изаћи и бити једна од најуспешнији европских земаља.

"Хвала нашим правим јунацима, лекарима, медицинским сестрама... војницима, полицајцима...", поручио је Вучић и најавио да ће ићи у обилазак градова - жаришта короне, да би људи видели и знали да је њихов председник са њима, са народом.

Понавља да до краја ванредне ситуације неће говорити о свима онима који га нападају.

"Нећу ни да помињем њихова имена док траје ванредном стање, а после ћу имати шта да кажем о свему што смо морали да истрпимо", истиче Вучић и додаје да ће у анале да уђе предлог једног од његових критизера да 1,7 милиона пензионера изађе на улицу у исто време.

"Што се мене тиче, неки људи нека чине шта им је воља, ми ћемо се са грађанима изборити против короне и победићемо", закључио је Вучић.

Упитан како се лично штити, каже да носи маску, рукавице, удаљи се од људи.

Сматра и да не мора да се тестира, као и да би због његових постојећих хроничних болести Ковид тешко издржао.

"Желим народу добро здравље, а Србији да победимо", поручио је на крају.

Прочитајте ОВДЕ како је корона ушла у Институт Дедиње.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА