Најновије

ВУЧИЋ: Србија нема власт на Косову

Председник Србије Александар Вучић је изјавио је јуче да Србија нема власт на Косову сем у здравсту и школству и да је потребно престати са обмањивањем јавности.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Он је на седици парламента о Косову навео да не може говорити о плану за решење косовског питања, не само због откривања преговарачких позиција, већ и зато што би требало поставити питање какав је план Албанаца и западних сила јер је Србија, како је рекао, мањи играч од свих њих.

Они који постављају питање какав је Вучићев план, заваравају сами себе, рекао је председник.

„Треба да поставе питање какав је план Албанаца , какав је план Немаца јер смо ми мањи играчи од свих њих. Или ћемо да кажемо снажнији смо од свих њих? Замрзнут конфликт не може да постоји као наше решење јер га Албанци не желе. Питање је дана и месеца када ће да нападну Србе јер они то више не могу да поднесу", рекао је Вучић у обраћању посланицима.

"Док сам председник Републике, даћу све од себе, уколико укину таксе, да пронађемо компромисно решење, где се водити рачуна о безбедности нашег народа, заштити имовине, али и виталним интересима Србије", навео је Вучић.

Могуће је да до компромиса не дођемо уопште, у наредних пет или десет година, и то би имало катастрофалне последице и по Албанце и по Србе, додао је.

"Не будемо ли пристали на компромис, изгубићемо све", каже.

О Косову ће грађани, како је навео, одлучивати на референдуму уколико буде постигнут компромис са Албанцима, али је изразио скепсу да ће договора бити. Он је рекао да ће референдум бити обавезујући и да ће "бити онако како народ одлучи".

Председник је рекао да постоји озбиљан план али да се Србија нашла као "на шаховској табли кад немате топа и даму па морате да сакријете праве намере да бисте имали шансе".

"Нема смисла да говорим до детаља, магао сам данас да изнесем све планове, све мапе, да говорим о сваком селу и засеоку али то не могу и не смем јер не одлучујемо ми сами ни о чему, одлучује и друга страна, а одлучују још више они који подстичу другу стану на све оно на шта су их подстицали до данас", рекао је Вучић.

Према његовим речима, "то је један од разлога зашто такву врсту плана нисте могли да чујете а не зато што озбиљан план за очување интереса Србије не постоји".

Седница је почела нешто после 16 часова када је председник Александар Вучић ушао у скупштинску салу дочекан громогласним аплаузом.

Председниковом обраћању присуствовали су премијерка Ана Брнабић, министри у Влади Србије, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, као и привредно-политички представници Срба са Косова и представници дипломатског кора.

Са скупштинског балкона обраћање су сучали представници Српске листе, међу којима је био потпредседник Милан Радоичић, којег косовски правосудни органи сумњиче за умешаност у убиство Оливера Ивановића, што представници власти у Београду виде као политички монтиране оптужбе. Посланици су одлучии да ће расправа трајати десет сати.

На самом почетку свог обраћања говорио је о томе да му је посао да каже истину „понекад горку“ и „понекад непријатну“.

„Тежак национални пораз“

У току говора односно, како је најављено, усменог подношења извештаја о Косову, Вучић је навео, између осталог, да „нам се десио тежак национални пораз“ и да је тога био свестан и пре седам година када је дошао на власт са, како је рекао, жељом да се ухвати у коштац и да извуче за народ на Косову највише што може и да се није одлучио за наставак лажи и самообмана.

„Нема Србије, нема наше власти на Косову сем суштински у здравству и школству“, навео је председник.

Вучић је рекао и да нормализација односа Београда и Приштине може ићи само у два случаја – постизању споразума да је Косово независна држава и разграничењу, које је, како је рекао, као идеја потпуно пропало.

О самом току преговора с Приштином није било много говора. Говорио је о потезима Приштине који су довели до прекида дијалога, а нагласио да је највећа важност дијалога у томе што је очувао мир.

Преко дијалога Вучић је дошао и до најаве сукоба, говорећи да је питање „дана и месеца“ када ће Албанци да нападну Србе јер, како је рекао, Албанци не могу да поднесу замрзнут конфликт.

Расправа без расправе

Тако је Вучићево обраћање и извештај о Косову углавном је добио речи подршке и сагласности.

Посланик Јединствене Србије Драган Марковић Палма је рекао да је Вучићево излагање било „транспарентно као и после сваког састанка са представницима Приштине“:

„На Косову је Србима било много горе и теже пре него што сте дошли. Никада веће јединство није постојало између цркве, војске, полиције, народа и власти него сада“, навео је Марковић.

Поручио је Вучићу да је све што он ради добро за Србију и да ће ЈС гласати за Извештај о КиМ ако буде на гласању.

„Ми дајемо високу оцену за све ово што се ради у Србији“, оценио је Марковић.

Јовановић: Вучић ће бити жигосан шта год да уради

Посланик Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић је упитао да ли су Србији потребне више овакве седнице.

„Једини смисао ове седнице је наш национални пораз. Наше несрећно, јадно Косово је такво због нас овде у Београду, а не због народа који је доле остао да живи. Седам година сте на власти, за тих седам година смо изгубили време у којем смо макар могли да постанемо пристојан народ“, рекао је Јовановић.

Рекао је Вучићу да после његовог говора види „да смо ми сами, и Влада и посланици и партије и народ“, а и Вучић као председник.

„Ми смо последња политичка генерација у овом друштву која ће или ставити тачку на ово политичко распадање или ставити тачку на идеју српског народа о држави“, навео је Јовановић.

Поручио је Вучићу и да мора да настави преговоре и да ће бити жигосан шта год да уради.

Лидер Српске радикалне странке је оценио да је Вучић као власт наследио врло лоше стање и предложио му да као тактички менавер тражи подршку владе за сваку одлуку да би током преговора могао да користи аргумент да му је за поједине одлуке потребан пристанак Владе.

Ђорђе Милићевић из СПС је рекао да „истина мора да буде основ у изналажењу решења за Косово и да посланици морају да пруже пуну подршку председнику, Влади и представницима Срба с Косова.

„Могућ је дијалог ако укину таксе. Говорили сте (Вучић) искрено и одговорно, као и увек до сада“, поручио је Милићевић.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор тражио је од Вучића да учини све какао би дошло до компромисног решења с Приштином и навео да ће СВМ бити партнер наредних година у доношењу „искрених и храбрих одлука“.

"Учините све што је у вашој моћи да некако дођемо да компромисног решења и да буде мирно", рекао је Пастор Вучићу.

Он је рекао и да зна да то не зависи само од Вучића.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић рекао је Вучићу да није сам и да има подршку Српске напредне странке.

"Није време да Срби буду авантуристи и да се лупају у јуначке груди, јер Србија више нема народа за бацање", навео је Мартиновић.

Седница је трајала до 22 часа, па је тако потрошено шест од предвиђених десет часова за трајање посебне седнице о Косову.

Сама седница почела је инцидентом када је возило са председником Српске радикалне странке (СРС) Војиславом Шешељем изгурало посланике Двери који су испред парламента дошли да сачекају председника Србије Александра Вучића.

Данашњој седници су присуствовали, поред посланика владајуће већине из Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије, Покрета социјалиста, Социјалдемократске партије Србије, Партије уједињених пензионера, Савеза војвођанских Мађара, Странке помирења и правде и Народне сељачке странке и део опозиције.

Седници прируствовали и посланици Српске радикалне странке, Либерално демократске партије, Лиге социјалдемократа Војводине и Странке модерне Србије.

Били су присутни и Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија, и самостални посланик Миладин Шеварлић који је дошао у народној ношњи.

На седницу су и посланици Зелене странке Горан Чабради и Александра Чабраја, посланик Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов и посланик Заједно за Шумадију Верољуб Стевановић.

Део опозиције окупљен око Савеза за Србију није присуствовао данашњој седници, као ни посланици ДСС и Зоран Живковић, уз образложење да је тема Косова злоупотребљена и да је дијалог и парламентаризам у Србији урушен. Сам почетак данашње седнице обележио је сукоб између чланова Двери који су „дочекали“ председника Србије Александра Вучића и Војислава Шешеља из Српске радикалне странке, када је возило са Шешељем изгурало посланике Двери.

Посланици дела опозиције који бојкотују седнице парламента данас су образложили одлуку да не присуствују ни данашњој посебној седници о Косову, наводећи уверење да седница није сазвана ради истинске дебате и извештаја о преговорима, већ да би се посланици опозиције вратили у скупштинске клупе, као и да нису престали разлози због којих су започели бојкот седница.

Осим усменог извештаја председника Вучића, пред посланицима је и Извештај Канцеларије за КиМ за период 2013-2019 о преговорима између Београд и Приштине је објављен пре неколико дана.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић одбацио је критике опозиције о Извештају попут оцене председника Народне странке Вука Јеремића да Извештај „огољава површност и немар који ова власт већ годинама исказује по питању Косова, поготово у контексту преговарачког процеса".

Ипак, у Извештају се не наводи о чему се заправо преговарало претходних година, није објашњено промовисање па потом одустајање од „разграничења“ као модела за решавање косовског питања – у делу о преговорима наведено је само оно што је и досад јавности било познато.

Поред коментара о дијалогу између Приштине и Београда, у Извештају се таксативно набрајају неки од будућих вишемилионских пројеката предвиђених за српске средине на Косову, а међу којима су изградња болница у Косовској Митровици и Грачаници, изградња обданишта, фудбалског терена…

Стари пројекти на Косову, иако плаћени, стоје незавршени док одговорних за ненаменско коришћење средстава свих грађана, и поред званичних података о злоупотребама - нема.

Шта је Шешељ упозорио Вучића погледајте ОВДЕ.

Извор: insajder.net.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА