Најновије

ДАН КАДА ЈЕ ОДЈЕКИВАЛО: Дарко, Дарко, Дарко... Црвена звезда је шампион Европе! (ВИДЕО)

На данашњи дан, пре 28 година, фудбалери Црвене звезде исписали су најсјанију страницу, не само клупске већ и историје нашег клупског фудбала, када су у финалу Купа европских шампиона у Барију после пенала савладали Олимпик из Марсеја са 5:3.

Дарко, Дарко, Драко... (Фото: Јутјуб)

После 120 минута није било голова, а онда је бољим извођењем пенала (5:3) Црвена звезда освојила чувени трофеј.

Поход црвено-белих на европски врх почео је у јесен 1990. године једним прилично бледим ремијем на Маракани. Изабраници тренера Љупка Петровића су одиграли само 1:1 са швајцарским Грасхоперсом, али у реваншу у Цириху Звезда је убедљивиом победом (1:4) најавила снагу којом тада располаже.

Редом су, после тога, на путу до финала падали Глазгов Ренџерс у осмини финала (3:0, 1:1), Динамо Дрезден (3:0, 2:1) и, у легендарном двомечу, окончаним вероватно најчувенијим аутоголом у историји елитног клупског такмичења, моћни Бајерн (било је 2:1 у Минхену за Звезду, а онда 2:2 на Маракани уз чувено „Небо се отворило, стадион је експлодирао“).

У време када се распадала држава чији је Звезда била првак, црвено-бели су у мечу за европску круну на стадиону “Свети Никола” у Барију одиграли финале против Олимпика. Мреже су мировале, а онда су на ред дошли пенали.

Стеван Стојановић је у првој серији једанаестераца одбранио шут Амороса, што се показало одлучујеће јер су играчи београдске екипе били непогрешиви са беле тачке. Последњи, пенал који је све решавао извео је Дарко Панчев.

Шампионски тим из Барија чинили су Стојановић, Шабанаџовић, Маровић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Просинечки, Михајловић, Панчев, Савићевић (Стошић) и Бинић. На клупи, поред тренера Љупка Петровића, седели су резервни голман Милић Јовановић, те Момчиловић, Тошић и Лукић. Душко Радиновић није наступио у финалу због повреде.

Цела генерација из Барија проглашена је 2010. године за “Шесту звездину звезду”.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА