Најновије

ХАОС У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА: Пред отварање фестивала "Мирдита, добар дан" избио сукоб са полицијом! Са организаторима је и овај политичар!(ВИДЕО)

Отварање шестог по реду фестивала "Мирдита - Добар дан", заказано за 19 сати у Центру за културну деконтаминацију (ЦЗКД) покушала је да омета Српска десница предвођена Мишом Вацићем, а у Бирчаниновој улици био је постављен и кордон полиције.

Заветници у клинчу с полицијом (Фото: Јутјуб)

Kако јављају репортери са лица места, десничари су гурали полицију, носећи слике злочина са Косова и Метохије, уз пароле "Ово је Србија", а певали су и "Ој Косово Косово земљо моја" и "Ухапсите нас". И Милица Ђурђевић из Српског сабора Заветници расправљала се са полицијом, јер јој нису допустили да одржи конференцију.

(Миша Вацић испред кордона полиције; Фото: Српска десница)

Кордон полиције постављен је на раскрсници Бирчанинове и Краља Милутина, али се померају према потреби.

Организатори фестивала су у просторијама ЦЗКД-а где се налази и Чедомир Јовановић, лидер ЛДП-а.

Фестивал "Мирдита - добар дан" има за циљ представљање савремену културну сцену Приштине у Београду, а почиње изложбом "Хајде да водимо љубав", аутора Шкумбина Тафилаја, док се од 20 сати очекује пројекција филма "Хладни новембар".

- Нису владе те које доносе нормализацију. Она би требало да буде сарадња између младих људи и културне сцене Београда и Приштине - рекла је Милица Стојановић из "Грађанске иницијативе" на отварању фестивала који је почео са пола сата закашњења.

Ове године фестивал се одржава у специфичном тренутку, када су односи Београда и Приштине на најнижој тачки од почетка бриселских преговора.

Милан Антонијевић је рекао да ћемо видети како је Косово представљено кроз историју, али је и истакао да није задовољан извештајем ЕУ.

- Добродошли, хвала што сте дошли. Тешко је у овом токсичном окружењу одржати фестивал - овим речима обратио се програмски директор иницијативе младих.

Он је говорио о нормализацији односа и том приликом истакао да није нормално да се фестивал одржава уз присуство толико полиције.

- Идеја је да се успоставе дијалог и сарадња -рекао је он.

Инспирација за фестивал “Мирëдита, добар дан!” је Беким Фехмију, познати албански, косовски, београдски, југословенски и светски глумац који представља симбол јединства и раскола, али и могућност повезивања два културна простора у јединствену целину.

Криза у политичком дијалогу се врло јасно и директно одражава на свакодневни живот грађана Србије и Косова, и додатно обесхрабрује ретке примере сарадње између два друштва, не само у култури, већ и у привреди, спорту, образовању и свим другим областима.

Фестивал јасно поручује српској и косовској јавности, али и политичким елитама, да се баријере и препреке морају уклањати, а не стварати нове. Улаз на све догађаје фестивала је бесплатан.

Прочитајте ОВДЕ зашто су Шиптари на ногама а све после једног ТВ гостовања.

Извор: Блиц/espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА