Најновије

ПУТИНОВИ СОКОЛОВИ! УПОЗНАЈТЕ КЉУЧНУ ЕЛИТНУ ФОРМАЦИЈУ РУСКЕ АРМИЈЕ: Улазе у сам пакао само да заштите мајку Русију!

Руска Гранична служба Федералне службе безбедности (ФСБ) данас обележава свој професионални празник. Њене дужности обухватају заштиту најдуже границе на свету која премашује 60 хиљада километара. Задаци “зелених беретки” су и борба против кријумчара, илегалних миграната, терористичких и диверзантских група.

Руски снајпериста (Фото: РИА Новости)

У Русији припаднике ове службе називају “елитном војском”, а пред њене припаднике стављају се веома озбиљни задаци. Према речима стручњака, данас је Крим најопаснији део руске границе због провокација и претњи које долазе из Украјине. Како би се спречиле диверзије, ФСБ координише са Црноморском флотом и војним јединицама.

Граничари су увек први на удару приликом обране земље, а свакога дана на чување руске државне границе излази преко 300 хиљада људи. Русија се граничи са више земаља него било која друга држава света – чак 18. Најдужа је граница са Казахстаном и она износи 7,6 хиљада километара, а дужина границе на Арктику је скоро 20 хиљада километара. Русија се граничи са више земаља него било која друга држава света – чак 18. Дужина копнене и водене границе  је преко 60 хиљада километара, од чега више од трећине чини копнена граница.

Границу годишње пређе више од 155 милиона људи и више од 24 милиона транспортних средстава. Само током прошле године забележено је око 97 хиљада прекршаја и кривичних дела на државној граници и пограничној територији, а приведено је и оптужено за кршење административне процедуре више од 89 хиљада страних и руских грађана.

Руска Гранична служба је опремљена најсавременијом техником и најсавременијим технологијама. У оквиру Програма наоружавања Граничне службе ФСБ-а за период до 2020. године, "зелене беретке" су добиле ново наоружање, борбену технику, беспилотне летелице, комуникацијску опрему, радарске станице, различите камере, сензоре и системе надзирања који омогућавају контролисање ситуације у (по)граничном подручју. У служби су и савремена теренска возила, укључујући и оклопна, патролни бродови, авиони, хеликоптери и друга специјална техника.

Авијација се, између осталог, користи и за облетање и надзирање удаљених делова државне границе: на Далеком истоку, у Сибиру и свуда где постоје непроходне области.

Припадници руске Граничне службе имају високо образовање. Будући официри се школују на Граничној академији ФСБ-а и на шест факултета у Москви, Голицину, Кургану, Калињинграду, Хабаровску и Анапи.

- Постоје образовне институције у систему Граничних служби које обезбеђују добро обучено особље које је заиста способно да издржи претње које се данас јављају на државној граници. Није случајно што школовање траје прилично дуго и што они изучавају различите специфичне науке, што им у одређеној мери помаже у решавању проблема заштите државне границе – каже заменик директора Централног граничног музеја ФСБ-а Ринат Ахметшин.

Прошле године 28. маја руска Гранична служба је обележила јубилеј – 100 година постојања. Споменути датум води порекло из 1918. године, када је Савет народних комесара усвојио декрет о оснивању Граничарске службе Советске Русије.

Председник Русије Владимир Путин честитао је припадницима и ветеранима Пограничне службе ФСБ Дан граничара, наводећи да су се у свим временима и историјским епохама совјетски и руски граничари истицали посебним квалитетима, пре свега храброшћу и смелошћу.

Кинези направили моћни противавионски топ. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА