Најновије

БОДРОЖИЋ: Владару Србије поручити да се са оваквим третманом медија не може у ЕУ

Ситуација на медијској сцени Србије је катастрофална, и она се из године у годину погоршава, изјавио је председник НУНС-а Жељко Бодрожић, поводом 3. маја, Међународног дана слободе медија. Изразио је наду да ће владе европских земаља почети јасно "владару Србије" да поручују да се са таквим односом према медијима не може ући у ЕУ.

Жељко Бодрожић (Фото: Јутјуб)

Бодрожић је рекао да се голим оком види да је ситуација веома лоша у свим сегментима рада медија у Србији.

- Не могу да раде слободно, независно, јер су пре свега финансисјки угрожени, а последњих година и безбедност је угрожена. Тај број напада се не смањује, имамо све већи број притисака који се манифестују на разне начине - рекао је Бодрожић, оценивши да држава реагује само декларативно и да је у тужилаштвима много „отворених фасцикли“ у вези са нападима и претњама новинарима.

Истакао је да је случај паљења куће грочанском новинару Милану Јовановићу, једини у којем је новинар који је нападнут на тако страшан начин, остао жив, а да се притом знају и налогодавци и извршиоци. У таквим околностима би сваком суду требало да буде лако да брзо донесе пресуду, оценио је председник НУНС-а, додајући, међутим, да смо сведоци тога да првооптужени Драгољуб Симоновић – доскорашњи председник општине Гроцка – налази начина да избегава суђења и опструише случај.

Бодрожић се осврнуо и на штрајк глађу власнице новосадског “Канала 9” Маје Павловић, оцењујући да држава делује брзо када треба да казни медије, а када медији траже правду на суду, онда се то отегне.

- Мислим да ће можда неко реаговатри зато што је ситуација забрињавајућа, па ће имати мало емпатије - казао је он.

Коментаришући изјаву председника Вучића да су медији у Србији поларизовани и да би нам „било потребно мало више сивог, а не црно-белог приступа“, Борожић је рекао да председник на тас с једне стране ставља свих пет телевизија са националном фреквенцијом, већину кабловских канала, већину локалних медија, већину новина и већину радио станица и интернет портала, а с друге стране свега 18 медија са списка његове саветнице, који се критички односе према власти.

- Упоређујете нешто што није упоредиво: гро моћних медија под контролом власти, а с друге стране мале медије који опстају захваљујући упорности, и лудости њихових новинара и власника да се у овим околностима баве новинарством - истакао је.

У околностима када се огромна већина медија бави свакодневном пропагандом, немате слобдне изборе, немате јавно мњење, и имате једну странку која осваја 50 одсто гласова на изборима, упозорио је Бодрожић. Додао је и да се то констатује и у извештајима Европске комисије, али једним бирокаратским језиком који се, како је рекао, чита на другачији начин.

- Нама недостаје јасна порука европских земља владару Србије да се тако не може ући у ЕУ, односно да се на тај начин не могу отварати и затварати поглавља - констатовао је председник НУНС-а.

Генерални секретар Независног друштва новинара Војводине Душко Медић је подсетио да су Репортери без граница у свом извештају упозорили на концентрацију власништва над медијима у Србији који су под директном или индиректном контролом људи који су у извршној власти. Оценио је и да је медијима потребно савезништво са грађанима којима би требало објаснити важност објективног информисања. У том смислу би, како је рекао, било добро јавно комуницирати о бруто платама како би грађани увидели колико свог новца издвајају у јавна средства и на који начин се она троше.

Погледајте ОВДЕ шта је Вучић поручио српској опозицији.

Извор: N1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА