Најновије

ЗАШТО АМЕРИМА НЕ ОДГОВАРА ХАОС У ВЕНЕЦУЕЛИ: Ако падне режим ево где ће завршити гомиле оружја, пре свега системи ПВО (ВИДЕО)

Бивши венецуелански председник Уго Чавез и његов наследник Николас Мадуро користили су претњу "инвазије САД" као изговор за куповину и складиштење гомиле оружја, углавном из Русије. Између 1999. и 2019. године, руска оружја вредна милијарде долара, која су се финансирана из руских кредита, ушла су у земљу.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Иако недостатак транспарентности чини прецизне податке немогућим, последњих година влада Венецуеле је купила најсавременије противваздушне ракете С-300 у Русији, увезла стотине хиљада пушака АК-47 и муниције и набавили 5000 Игла-С МАНПАДС (преносиви системи противваздушне одбране). И то је управо оно што је јавно приказано у војним парадама у Венецуели или у војним уговорима који су процурили. Нема сумње да је у поседу венецуеланске војске много више оружја и опреме.

Ejercito de Liberacion Nacional (ЕЛН), колумбијски герилски покрет, има базу у Венецуели и наводно има добре односе са војском.

Бразилске групе за трговину дрогом такође имају користи од могућег колапса у Венецуели. Групе као што је Бразилска Familia do Norte  (Северна породица) и доминантни Primeiro Comando da Capital (ПЦЦ) имају успостављено присуство у неколико земаља у региону. Бразилске банде, посебно ПЦЦ, већ су ухваћене у кријумчарење венецуеланског војног оружја у Бразил.

Групе попут ЕЛН-а и можда Зета у Мексику имају снажан интерес за куповину МАНПАДС-а, а неке од ових група су већ успешно набавиле то оружје, наводи се у прегледу стања малог оружја. Извештај Стејт департмента из 2017. године нагласио је смртоносност МАНПАДС-а: Они су испаљени на око 40 цивилних авиона широм света од 1975. године, причему су оборили 28 летелица.

Осим тога, ширење више конвенционалног оружја - укључујући и она која су продата из Сједињених Држава - омогућила би криминалним групама да чине злочине и праве проблеме владама у региону.

Герилске групе и друге транснационалне криминалне организације фаворизују оружје попут АК-47, снајперских пушака и експлозива Ц4 као своје стандардне оперативне алате у терористичким нападима, пљачкама и нападима на снаге безбедности.

Венецуеланска војска има много тога, а ускоро би могли бити и за најповољнијег понуђача. Још више алармантни су извештаји да ће дуго очекивана руска фабрика пушака почети са радом у Венецуели до краја 2019. године, обећавајући додатних 25.000 пушака годишње.

Која су сва 3 решења за Косово о којима се прича погледајте ОВДЕ.

Извор: Курир/ ФП

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА