Најновије

Најбоље од Едварда Радерфурда: Величанствена прича о Енглеској - "Сарум"

„Сарум“ је величанствена прича о пет породица током стотину векова немира, тираније, страсти и напретка. У овом раскошном тротомном роману читава историја британске цивилизације одвија се кроз причу о једном месту, Солзберију, од памтивека до данашњих дана.

„Иако је Едвард Радерфурд већ добро познат домаћим читаоцима по својим романима ’Лондон’, ’Париз’, ’Њујорк’ и ’Руска’, тек сада имамо прилику да се упознамо са његовим првим романом – ’Сарум’. Управо у овом роману Радефурд је открио и применио чудесну формулу која је његовим делима донела светску славу. ’Сарум’ је прича о Солзберију, једном од најстаријих градова Енглеске, од праисторијског доба до данас. Кроз испреплетене судбине неколико породица из овог краја, пратимо развој Сарума од праисторијског насеља у долини у којој се спаја пет река, преко изградње тајанственог Стоунхенџа, римског насеља и средњовековног утврђења и града са једном од најчувенијих светских катедрала, до савременог Солзберија“, рекла је Александра Чабраја, преводитељка романа.


Први том „Стари Сарум“ обухвата раздобље од праисторије и првих становника који су населили област данашњег Солзберија до средњег века. Описана је изградња чувеног Стоунхенџа, развој тог подручја у доба Римљана, који су на Британско острво донели свој начин живота и доба првих хришћанских краљева средњовековне Енглеске – када је настала легенда о краљу Артуру.


Други том „Нови Сарум“ описује развој Солзберија у средњем веку и изградњу Солзберијске катедрале, која је једна од најпознатијих у свету. Овај део романа прати дешавања у Британији у доба великих епидемија куге, које су односиле безбројне људске животе, али и убрзаног развоја градова, занатства и трговине, рађање најстаријег европског парламента, као и збивања на југу Енглеске у доба Ратова ружа и владавине славне династије Тјудор.


Трећи том „Империја“ описује развој Солзберија и југа Енглеске од краја средњег века до данашњих дана. То је доба Наполеонових ратова, али и незадрживог развоја и индустријске револуције, чија је колевка управо Британија – драматично раздобље огромног богатства, с једне стране, и непојмљивог сиромаштва и очаја с друге. То је и време владавине краљице Викторије и настанка огромне Британске империје, све до њеног распада и два светска рата.


Едвард Радерфурд је рођен у Енглеској, управо у Солзберију. Школовао се на универзитетима у Кембриџу и Станфорду у Калифорнији, бавио се политичким истраживањима, продајом књига и издаваштвом. Године 1983. коначно је напустио трговину књигама и вратио се у родни град да пише. Књиге су одмах постале светски бестселери.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА