Најновије

Роман који ће обожавати тинејџери "Нећу да мислим на Праг"

Савремена психолошка драма за тинејџере „Нећу да мислим на Праг“ Соње Ћирић нежна је и суптилна прича о пријатељству и сложеним друштвеним односима које утичу на породицу, а пре свега на децу.

Фото-Лагуна

Сви се слажу да Дарја, која иде у седми разред, лепо пише и сви од ње траже да учествује на европском конкурсу за младе таленте – награда је седмодневни боравак у Прагу.

С друге стране, њу воле и подржавају Дуца и Даца, власници баште „Добар дан“, ресторана који је увек пун цвећа, домаћих сокова и колача. Они траже да Дарја напише збирку прича о „Добром дану“ и људима који ту долазе. Дарја то прихвата с радошћу јер жели да постане писац и настоји да сама заради новац за Праг зато што га њени родитељи немају.


Породичне и љубавне проблеме појачаће и ривалство са другарицом Тамаром, која је убеђена да ће је њен рукопис одвести у Праг, али ће Дарја научити како да превазилази животне препреке.


„Познајем лично барем десетак тинејџера који су као Дарја из моје књиге. Који знају шта хоће и иду ка томе чак и кад их животне околности спутавају. То су деца која нађу излаз из невоље као да су одрасли, и боље од одраслих. То су деца од којих би требало учити. Пробала сам да напишем књигу о њима, о Дарји, Николи, Вељку и осталима из њихове школе, који успевају да преброде разне препреке на свом путу, као што су отказ Дарјином тати, притисак Николиних родитеља да остави спорт и почне да се бави нечим интелектуалнијим, и сличне препреке које њиховом детињству намеће данашњица. Та деца све савладају упркос својим малим годинама, само зато што много, до неба, желе да остваре свој сан“, рекла је Соња Ћирић поводом своје нове књиге.


У основи романа „Нећу да мислим на Праг“ је трагање тинејџера за оним шта желе да буду у животу. Прича о потреби за писањем и читањем, о свести да и млади могу да помогну себи, пријатељима и породици, о таленту који може да реши свакодневне проблеме.


Соња Ћирић дуго пише за децу и младе. Дипломирала је на групи за југословенску и општу књижевност на Филолошком факултету у Београду. Новинар је, а сада уредник културе у недељнику Време.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА