Најновије

КИНА ИМА КЕЦА У РУКАВУ У ТРГОВИНСКОМ РАТУ? Пекинг жели да ограничи ове елементе, а они су Америци толико драгоцени

Кинески председник Си Ђинпинг је средином прошле недеље, на завршетку тродневне посете јужној провинцији Ђангси, упозорио своје сународнике да се морају припремити на тешка времена због све сложеније међународне ситуације. Он је ову драматичну поруку нацији упутио на симболичној локацију у моменту ексалације трговинског рата са САД.

Илустрација (Фото: Правда)

Си је посету започео обиласком фабрике специјалних магнета направљених од метала ретке земље, а убрзо након тога светом је одјекнула вест да Кина планира увођење рестрикције на извоз ретке земље у САД.

Како су се хемијски елементи нашли у центру трговинског сукоба?

Метали "ретке земље" (или лантаноиди) заједнички је назив за групу од 17 елемената цењених због својих јединствених магнетских и електрохемијских својстава. Они укључују елементе као што су гадолинијум, лантан и церијум, који су кључни у производњи лекова против рака, паметних телефона и технологија обновљиве енергије.

Геолошки завод САД означио је ове елементе као "критичне" за сектор националне одбране.

Ретке земље, у ствари, и нису толико ретке. Могу се наћи широм Земљине коре, међутим, често се налазе у малим концетрацијама и екстремно је тешто и скупо ископати их.

Процес оштећује животну средину, при чему екосистем угрожавају рудници, ослобађање металних нуспродуката из рафинерија и честице које се бацају приликом одлагања отпада.

Кина је убедљиво највећи светски произвођач "ретке земље" са 70 посто глобале производње.

Пекинг је трагао за додатном предношћу у трговинском рату са САД након што је почетком месеца Доналд Трамп повећао царине за увоз кинеске робе.

Кина је узвратила повећањем царина на увоз америчке робе, а национални медији су још тада сигнализирали да би следећи корак могао бити ограничавање лантаноида.

То би био озбиљан ударац за Белу кућу, јер се САД ослања на Кину за чак 80 посто свог увоза тих елемената.

За шта се ретке земље користе и који су производи угрожени?

Употреба ретке земље је огромна и разноврсна, обухватајући робу широке потрошње, па све до националне одбране.

У здравству се користи за прављење хируршких потрепштина, пејсмејкера, лекова за лечење рака и реуматоидног артритиса. Она се, такође, налази у телескопским сочивима, авионским моторима, а користи се и као катализатор у издувним системима аутомобила да би се смањила емисија штетних гасова.

Неодимијум се често користи за производњу снажних инфрацрвених ласера за националну одбрану, док војни добављачи користе ретке земје за производњу сензора за ракетне системе.

Ови елементи су помогли да потрошачка електроника, попут рачунара и паметних телефона, буде мања, лакша и ефикаснија.

Технолошки гигант "Аппле" зависи од ретке земље за саставне делове, као што су камере и звучници. Она је потребна и за пуњиве батерије које се користе у електричним аутомобилима и телевизорима.

Да ли друге државе могу да покрију Кинине залихе?

Многе државе су покушале да смање своју зависност од тих елемената 2010. године током спора између Кине и Јапана. Токио је тада оптужио Пекинг за обуставу испорука због политичких разлога. Ретке земље се налазе и у Малезији, Бразилу, Естонији, Аустралији, Индији, Јужној Африци и Канади, па је неколико алтернативних добављача успело да попуни празнину.

САД има само један активни рудник ретке земље, "Моунтаин Пасс". Он се налази у Калифорнији и извози у Кину око 50 хиљада тона екстракта ретке земље за прераду.

Међутим, аустралијска компанија "Лyнас" потписала је почетком месеца споразум са тексашким произвођачем хемијских производа "Блуе лине" за изградњу погона за прераду у САД.

Прочитајте ОВДЕ какву то бруталну одмазду спрема Кина и ко ће бити победник.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА