Најновије

ПРОЦЕНА ЗАПАДНИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: ВУЧИЋ НЕ БЛЕФИРА! Послаће војску на Косово!

Председник Србије Александар Вучић не блефира и потпуно је одлучан у намери да, ако затреба, и употребом војске заштити Србе на Косову и Метохији!

Српска војска (Фото: Војска Србије)

Ово пише у извештају НАТО аналитичара, који је јуче послат команди КФОР у Приштини, а израђен је непосредно после последње насилне акције специјалаца РОСУ на северу покрајине. На основу извештаја својих обавештајаца из Београда НАТО је у овом документу упозорио на озбиљност ситуације: Ако Приштина покуша насилно заузимање севера, ако један Србин буде убијен, Војска Србије ће сасвим сигурно интервенисати, пише у анализи.

'Муњевита акција'

У овом поверљивом допису наводи се да 'званични Београд не блефира' и да нико не треба да игра на карту неодлучности председника Александра Вучића и његових најближих сарадника.

'Београд је логистички и организационо потпуно спреман и одлучан да одмах одреагује и спречи било какву широку акцију против Срба, пре свега на северу Косова. Војска је приправна, мотивисана и спремна на реакцију у случају ескалације насиља. Без дилеме можемо закључити да Србија не би била ослоњена само на дипломатске активности како би заштитила људе на Косову', пише у документу у који смо имали увид. Стручњаци НАТО пакта надаље истичу да би покрет српске војске преко административне линије био интензиван и муњевит.

'Српске снаге су већ у стању приправности и распоређене су тако да могу брзо да делују и за релативно кратко време избију на реку Ибар. Треба водити рачуна о томе да таква врста покрета и војног ангажмана Србије на Косову не може да заврши без озбиљног сукоба, врло вероватно регионалних размера', упозоравају НАТО експерти.

Да је држава заиста одлучна да заштити Србе на Косову, сведочи и 
изјава председника Србије Александра Вучића. Према његовим речима, збивања у покрајини указују да ће 'тек уследити нешто велико', али да Србија никада неће дозволити иживљавање над недужним Србима.

- Ако неко мисли да може да се иживљава над нашим становништвом и да то може да понавља, а онда да буде 'пуј пике не важи' и да за то тражи сумњива објашњења, е па то неће моћи. Био бих много срећнији да се није десило оно што смо видели на Косову. Веома бринем за оно што ће тек да дође. Ипак, све што имам да кажем јесте да ће Србија сачувати свој народ, заштитити га и да неће седети скрштених руку - наглашава Вучић, додајући да је незадовољан реакцијом НАТО.

- НАТО је изнео лажи, а ЕУ представници се јављају само онда када прође критично стање. Не говоре истину представници међународне заједнице на Косову који тврде да је власт у Београду била упозната са извођењем акције косовске полиције на северу и то је лако проверити. Неких контаката можда је било на дан извођења акције након 11.30 часова, али није било никаквих контаката кад је криза почела и када је била на врхунцу - тврди Вучић.

Камен у ципели

Шеф дипломатије Ивица Дачић оцењује да је за Приштину север Косова 'камен у ципели' јер једино тамо немају никакав суверенитет.

- Зато је циљ акције РОСУ да заплаше и протерају Србе. Приштина је желела да демонстрира силу и да докаже да може да стане ногом и на ту територију. Зато је за Србију суштинско питање да се сачувају сви одбрамбени системи на северу Косова. Приштина покушава да навикне међународну заједницу на своје понашање. Такво понашање изазива реакцију Срба и могло је да дође до тешких последица и немира. Србија би, ако међународна заједница не би гарантовала безбедност нашем народу, морала да интервенише... - закључује Дачић.

Долазак С-400 у Турску имаће катастрофалне последице по НАТО. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА