Најновије

ВЛАДАВИНА ПОД СТАЛНОМ ТЕНЗИЈОМ: Ево зашто Вучић држи грађане у страху од рата!

На питање да ли знају колико је пута председник Србије Александар Вучић наредио стављање јединица Војске Србије у стање борбене готовости, саговорници Данаса су готово идентично реаговали – прво смехом, а потом констатацијом да „то нико не зна“.

Вучић у Нишу (Фото: Јутјуб)

Константно позивање на спремност војске за акцију (какве год врсте), не служи ничему другом већ самопромоцији председника, у чему му свесрдно помажу режимски медији.

Бивши министар одбране Драган Шутановац каже да Вучић на све начине покушава да своју владавину одржава под сталном тензијом и да позивањем на војску, војним и полицијским парадама… држи грађане у страху да стварно може доћи до неких сукоба.

– А када имате страх да вам је безбедност угрожена и да може доћи до рата, тешко да ћете размишљати о неким другим стварима, попут стања људских права, демократије, слободе медија, корупције и слично. Војска Србије свакако јесте респектабилна сила али за било какве озбиљне војне операције потребне су много шире припреме – истиче Шутановац. Он додаје да је немогуће уз једну узбуну дићи војску на оружани сукоб ширих размера. Према његовим речима, у сталном дизању панике у јавности, председнику свесрдно помажу режимски медији.

– На насловим странама таблоида најчешће коришћена реч је „рат“. То ствара тензију у народу али и у самој војсци, и представља један од узрока масовног одласка људи из Војске Србије. И они желе стабилност и предвидљивост. Међутим, честим подизањем стања борбене готовости шаљемо поруку да ми и немамо неки озбиљни план – наглашава Шутановац. Према његовим речима, нико озбиљан у овом тренутку не размишља о могућности избијања сукоба а поготову не зато што полиција хапси осумњичене за криминал.

Председник Војног синдиката Србије Новица Антић каже за Данас да је стављање војске у стање повишене борбене готовости, честе узбуне и слично, међу њеним припадницима постало рутина.

– То нам је посао, али морам рећи да смо се мало уморили од свега. Шта је циљ константних узбуна треба питати политичаре. Кад војска добије такво наређење она не може да га преиспитује, већ само да га изврши. Ситуација је прилично нејасна и не знам да вам одговорим на то каква се порука шаље. По нама никаква, јер то исувише често радимо – истиче Антић.

„Председник Србије Александар Вучић наредио је стављање свих јединица Војске Србије у стање пуне борбене готовости због упада РОСУ на север Косова“, вест је коју су пре три дана пренели сви медији у Србији. Тензија и готово предратно стање владало је читавог дана, да би се на крају испоставило да се радило о хапшењу групе осумњичене за криминал, коју су чинили не само Срби, већ и Албанци и Бошњаци. Такође, јавност је накнадно обавештена да је председник Србије био упознат са активностима које ће РОСУ извести, али је домаћој јавности то другачије представљено. Сем војске, у пуној приправности су биле и специјалне и посебне јединице МУП-а Србије.

„Председник Србије Александар Вучић је наредио стављање комплетне Војске Србије у стање највише борбене готовости. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је наредио стављање специјалних јединица полиције у стање највише приправности“, иако звучи идентично као претходна, ова вест није од пре три дана већ од 29. септембра 2018. године. Војска је била у приправности готову недељу дана, а све због посете председника Косова Хашима Тачија језеру Газиводе. Представници власти су тада оценили да је у питају напад албанских специјалаца на Србе на северу Косова и Метохије.

Свесрдну помоћ у дизању и држању константне тензије, председнику Србије пружају таблоиди. Само Информер и Српски телеграф су прошле године у 265 наврата најављивали ратове и сукобе на насловним странама. Према њиховим наводима, ратове смо водили са свим суседима, сем са Румунима. Крвави пирови се нису распламсали а све због интервенције нашег највећег пријатеља, председника Русије Владимира Путина.

Радић: Јачање ега

– Немам евиденцију колико је пута подизана борбена готовост војске. Осврнимо се само на последње случајеве у октобру и децембру. Војска је употребљена искључиво у функцији политичке пропаганде за домаће јавно мњење, и за јачање ега неких од људи у власти. Погледајте само серију фотографија министра одбране Александра Вулина у обиласку јединица Војске и то на сајту Министарства – каже војни аналитичар Александар Радић.

Прочитајте ОВДЕ ко излази на слободу и открива убицу Ђинђића.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА