Најновије

ДАЧИЋ: Не би нас бомбардовали да је Путин био председник 1999. године

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да се Запад, да је Владимир Путин био председник Русије 1999. године, не би усудио да бомбардује Србију.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Дачић је у интервјуу за руске Вести рекао да Србија покушава да постане чланица Европске уније, али да то не значи да треба заборавити на традиционалне односе са пријатељима као што је Русија.

Како је рекао, Србија мора да брани своје националне и државне интересе, а Москва јој у томе помаже.

Говорећи о Косову, Дачић је рекао да је оно било и остало део Србије, али да су неке западне земље подржале позицију Косова и охрабриле сепаратизам албанске мањине у покушају да прогласе независност.

Он је рекао да је немогуће решити проблем Косова без споразума између Београда и Приштине, али да Приштина верује да споразум између нас подразумева само наше признање Косова.

„Апсолутно се не слажемо с тим и никада то нећемо учинити. Ако желе компромис, спремни смо за разговор. Један од сценарија значи оно што сте споменули (размена територија). То се још није догодило, јер је Косово наметнуло царине на робу из Србије и Босне и Херцеговине, након чега је Србија зауставила дијалог. Кажу да ће се дијалог наставити само ако Србија призна њихову независност. То се неће десити. Сада чекамо да укину царине, онда можемо наставити преговоре”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, закључење споразума до краја године могуће је само ако Приштина покаже да жели компромис.

Дачић подсећа да је Косово место где је настала српска држава, прва српска престоница, српска патријаршија, православни српски манастири који су заштићени од стране Унеска.

„Вековима су Срби протеривани са тих простора, укључујући и време отоманске ере. Тренутни етнички састав покрајине Косово и Метохија резултат је дугогодишњег етничког чишћења. Прошло је 11 година од једностраног проглашења независности, Косово није успело да се постави као независна држава. Они нису постали чланови УН-а, ОЕБС-а, Савета Европе. Пет земаља ЕУ их не признаје”, рекао је Дачић.

Упитан да ли мисли да око Србије настаје прстен који је присиљава да крене ка северноатлантским интеграцијама, будући да је Северна Македонија аплицирала, а да БиХ жели у чланство, Дачић оцењује да БиХ никада неће постати чланица НАТО, јер је то немогуће без сагласности Републике Српске, односно Срба који тамо живе.

„Чињеница да су земље чланице НАТО око нас, неће променити ни положај БиХ ни положај Срба. Желимо коректне односе са Северноатлантским савезом, посебно пошто је мисија НАТО на Косову, али нећемо постати члан савеза, с обзиром на негативно претходно искуство које имамо”, рекао је шеф српске дипломатије.

Говорећи о НАТО бомбардовању 1999. године, Дачић је рекао да је то била агресија и први пут у војној историји да је војна организација напала суверену државу без одобрења СБ УН.

„НАТО бомбе су убиле много цивила. Бомбардовали су болнице, стамбене зграде, мостове, возове, погинуло је много деце. Ови злочини се не могу заборавити. Наш народ ово сматра злочином против Југославије - Србије и Црне Горе, упркос чињеници да је у Србији било више акција. И штета је што нико за то није одговарао за то. Последице се још увек осећају, али морамо живети с тим и сарађивати са земљама које су нас бомбардовале”, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије објашњава да, иако Србија сарађује са НАТО, то никада неће заборавити, посебно јер је исход њихових поступака проглашење независности Косова, што сугерише да је постојала спрега између америчке и британске администрације, на коју су друге европске земље, попут Немачке и Француске, реаговале погрешно.

„Срби су били веома срећни када је Доналд Трамп победио на изборима. Срби мрзе породицу Клинтон због бомбардовања. Када је почело бомбардовање, Клинтон, Мадлен Олбрајт и Тони Блер лажно су оправдали почетак агресије злочинима српских снага и српске полиције, који нису доказани у међународним судовима, чак ни у Међународном суду у Хагу”, рекао је Дачић.

Он је казао и да је веома захвалан Русији и другим земљама које помажу Србији у међународним организацијама да Косово не постане њихов члан.

„Они немају своје 'државне' симболе - химну, заставу, итд. У Европској унији, назив 'Косово' је обележен звездицом, а у спортским федерацијама он се једноставно појављује као Косово, као и Руска Федерација, Србија и било која друга држава. Ово изазива турбуленције и проблеме са земљама које нису признале Косово. То је и за нас велики проблем, јер не знамо како да се понашамо када се на спортским догађајима морамо састати са Косовом, јер их на тај начин заправо препознајемо као земљу, али то се не би требало десити”, рекао је Дачић.

Говорећи о Хашком трибуналу, Дачић је рекао да је створен да би се судило Србима за злочине у бившој Југославији, да скоро нико осим Срба није осуђен, као и да му се чини да предмети у том суду не одражавају садашњу расподелу одговорности за те догађаје.

Упитан када ће бити потписан споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом (ЕАЕУ), Дачић је рекао да су преговори скоро готови и да би требало да буде потписан на јесењем састанку премијера земаља чланица ЕАЕУ.

„Већ смо имали неке споразуме о слободној трговини са неким члановима ЕАЕУ, тако да је све што смо морали да урадимо било да се сложимо на нивоу целе уније”, рекао је он.

Дачић је додао да Србија жели споразум о слободној трговини са ЕАЕУ, али да учешће у неком другом облику није у њеном интересу јер је географски даље од тог региона.

„Иако ми не тежимо чланству, сама чињеница да желимо слободну трговину са ЕАЕУ већ је негативно запажена у Бриселу. Али у овом случају нас не занимају њихове критике. Иначе, имамо веома добре трговинске и економске односе са Русијом, прошле године је промет износио око три милијарде долара, али сматрамо да то није довољно и да га треба повећати”, рекао је Дачић.

Дачић је навео и да Србија осећа притисак због изградње гасовода „Турски ток” из западних земаља, али да нико други Србији не нуди гас.

Како је рекао, учешће у „Турском току” је национални интерес Србије, јер Србија за алтернативу, попут течног гаса, нема инфраструктуру, а и то је много скупље.

Упитан да прокоментарише протесте опозиције у Србији Дачић каже да постоје спољни утицаји који теже да политичку ситуацију у Србији представе као нестабилну и који стварају слику да је садашња влада у Србији нестабилна.

Како каже, интересантно је да се у земљама региона, које следе савете Запада, никада не дешавају протести, а да тамо где лидерство штити националне интересе, постоје немири.

„Верујем да је овај план немогуће спровести. Они ће пропасти, јер странка Александра Вучића и моја, као и друге партије које су део наше коалиције, имају апсолутну већину и подршку становништва. Они заиста не могу дестабилизовати ситуацију. Они имају прилику само да изазову инциденте и створе изглед нестабилности”, рекао је Дачић.

Прочитајте ОВДЕ шта је то Вучић признао, и прилично је крупно.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА