Најновије

КОСОВСКА РАМПА: Које земље профитирају због такси: На првом месту фирме из Словеније, а једна држава је велико изненађење!

Косовска рампа за робу из централне Србије која српској привреди доноси штету већу од 500 милиона евра годишње направила је добар посао суседним, али и најразвијенијим економијама света.

Косово (Фото: Јутјуб)

"Блиц Бизнис" је истраживао које земље су највише профитирале због ембарга на робу из централне Србије у јужној покрајини и о коликом је профиту реч. Подаци говоре да су најбољи посао обавиле фирме из Словеније и Северне Македоније и да су у питању милионске цифре.

Према најновијим подацима јужна покрајина је у фебруару ове године повећала увоз за 13,4 одсто, односно за 27 милиона евра у односу на фебруар 2018. године. Практично, набавке је највише повећала из Словеније која је у односу на пре годину дана фирмама у јужној покрајини продала робе за 9,3 милиона евра више. На другом месту је Северна Македонија која је у фебруару на КиМ пласирала седам милиона евра робе више него у истом периоду лане. Следе Албанија и Турска одакле је јужна покрајина повећала набавке за по око шест милиона евра.

Интересантно је да пето и шесто место деле Немачка и Кина. Оне су извоз у јужну покрајину повећале за укупно око пет милиона евра. Значајно повећање од око 1,5 милион евра забележила је и Хрватска, а раст од око 400.000 евра имале су и фирме из Црне Горе.

С друге стране, куповина робе из централне Србије истовремено је смањена за 98,4 одсто. Практично у фебруару прошле године фирме из централне Србије су у јужну покрајину продале робе за 30,1 милиона евра, а годину дана после за минималних пола милиона.

"Српској економији увођењем косовске таксе нанета је штета од више од 500 милиона евра годишње", рекао је Марко Ђурић, директор Канцеларије Владе Србије за КиМ. Он је истакао и да је неистинита изјава косовског председнка Хашима Тачија да је штета од такси свега неколико милиона евра.

"Настојања да се та штета умањи како би се умањио притисак који Приштина трпи од дела међународне заједнице нису ништа друго него извртање стварности и нетачно приказивање чињеница", рекао је Ђурић.

На производе из централне Србије Приштина је увела таксе у новембру прошле године.

Прочитајте ОВДЕ какву је то велику инвестицију најавио Вучић.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА