Најновије

МАДУРО ПОРУЧИО ВОЈСЦИ ВЕНЕЦУЕЛЕ: Спремите се за рат! (ВИДЕО)

Мадуро је у више наврата упозоравао Сједињене Државе против војног учешћа у текућој политичкој кризи у Венецуели. Његов најновији говор војсци долази после неуспелог покушаја државног удара који је предводио лидер опозиције Хуан Гваидо.

Николас Мадуро (Фото: Јутјуб)

Председник Николас Мадуро позвао је војску да буде "спремна" у случају да Сједињене Државе покрену офанзиву на венецуеланско тло, известила је у суботу агенција “Франс прес”. Мадуро је рекао војницима да "буду спремни да бране земљу с оружјем у руци ако се једног дана Северноамеричка империја усуди да дотакне ову земљу, ову свету земљу", у говору у војној бази у којој је било присутно неколико хиљада војника. Очекује се да ће опозициони лидер Хуан Гваидо покренути на нове напоре за борбу против оружаних снага протестима близу венецуеланских војних база.

Дугогодишња политичка криза у Венецуели досегла је тачку кључања ове седмице, када је Хуан Гваидо, шеф опозиционе Народне скупштине и самопроглашени вршилац дужности председника, најавио оно што је назвао коначним потезом да се свргне Мадуро. Гваидо је у уторак позвао цивиле и војску да се придруже покушају државног удара, рекавши да има подршку оружаних снага.

Међутим, чинило се да је само мали део војске послушао његов позив, а Николас Мадуро је сутрадан рекао да је устанак био неуспешан, обећавајући да ће се одупрети снагама које су намеравале “подвргнути нашу земљу моделу неоколонијалне економске доминације и поробити Венецуелу”.

Неколико медијских извештаја сугерисало је да су Мадурови савезници, укључујући министра одбране Владимира Падрина Лопеза, пристали на пренос овласти на Гваида након вишемесечних преговора с америчким представницима. Подразумева се да је план пропао након што је Падрино Лопез променио своју одлуку у последњем тренутку.

Избили сукоби на колумбијско-венецуеланској граници. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА