Најновије

ПРОЦУРЕО СУПЕРТАЈНИ ДОКУМЕНТ ЦИА ИЗ 1946. ГОДИНЕ: На Тита је покушан атентат, о овоме се ћутало 73 године!

У јулу 1946. амерички обавештајци фокусирали су Црну Гору, између осталог због покушаја атентата на Јосипа Броза Тита током његове посете Црној Гори те због улоге антикомунистичких „зеленашких” група Крста Поповића.

Јосип Броз Тито (Фото: Јутјуб)

Подаци се налазе у аналитичком документу „Internal Situation in Yugoslavia” („Унутрашња ситуација у Југославији“) из новембра 1946. године. Под ознаком „confidential” („поверљиво”) дистрибуиран је корисницима 4. марта 1947. године.

Да се информација о наводном атентату на Тита појавила само у штампи, вероватно би се могла приписати деривату хладноратовских пропагандно-психолошких операција америчке владе. Међутим, та се информација узима у документу „Internal Situation in Yugoslavia” Централне обавештајне групе (претходник ЦИА) из новембра 1946. за непобитну чињеницу.

Документ је, поновимо, „confidential”, тј. није предвиђен за пласирање у јавност - према којој се, по дефиницији, приоритетно изводе пропагандно-психолошка дејства. Шта у документу пише?

- После покушаја атентата на Тита и његову свиту у јулу ове године на црногорском тлу режим је преузео драстичне кораке. Ухапшен је одређени број комунистичких функционера, док су КНОЈ (Корпус народне одбране Југославије) и редовне војне јединице замењене, што имплицира да су биле у неким везама са илегалним националним јединицама.

После покушаја атентата на Тита на Цетињу, наредни параграф документа „Internal Situation in Yugoslavia” из новембра 1946. се односи на процену, како пише, „илегалних група, названих ‘зеленаши’, које предводи црногорски бригадир, Крсто Поповић".

По окончању Другог светског рата, председник Хари С. Труман 1. октобра 1945. потписаће извршну наредбу о распуштању војно-обавештајне службе ОСС (Office of Strategic Services). Реорганизације капацитета за обавештајне, пропагандно-психолошке и паравојне делатности у иностранству су подељене између Стејт департмента, Министарства одбране и Генералштаба.

Труман ће новом извршном наредбом од 22. јануара 1946, успоставити Националну обавештајну управу, а ЦИГ је њено оперативно тело. ЦИГ је ембрион ЦИА, створене 18. септембра 1947. године.

Генерал Хојт. С. Ванденберг, помоћник шефа штаба ваздухопловних снага америчке војске, од јуна 1946. је био шеф ЦИГ-а. На тој дужности биће до маја 1947. године. ЦИГ делује и у тадашњој Федеративној Народној Републици Југославији (ФНРЈ).

Српски радници масовно напуштају Русију. Погледајте ОВДЕ због чега.

Извор: Антена М

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА