Најновије

ХАФТАР ПОЗВАО ВОЈСКУ ДА НАСТАВЕ ЖЕСТОКУ БОРБУ ТОКОМ РАМАЗАНА! Нема милости према милитантима, снагама ГНА и слугама Запада! (ФОТО/ВИДЕО)

6. маја, фелдмаршал Халифа Хафтар позвао је либијску националну армију (ЛНА) да се снажније бори током мјесеца Рамазана. Његову изјаву објавио је гласноговорник ЛНА Мај.Ген. Ахмед Алмисмари у видеу објављеном на Фацебоок-у, са енглеским дубом.

ЛНА у нападу на Триполи (Фото: Јутјуб)

- Официри и војници у нашим оружаним снагама и помоћним снагама, поздрављам вас у овим славним данима и позивам вас да вашом снагом и одлучношћу научите непријатеља све бољој и бољој лекцији од претходних, као што сте одувек знали да радите, док га не истерамо из наше вољене земље - рекао је Хафтар преко радиа.

Касније се обратила и мисија УН у Либији:

- Мисија Уједињених нација за подршку Либији (УНСМИЛ) честита свим Либијцима на доласку светог месеца Рамазана. УНСМИЛ позива на продужено једнонедељно хуманитарно примирје које почиње у четири сата ујутро првог Рамазана, 6. маја, у складу са духом овог месеца, као и Конвенцијом о људским правима, током које све стране обећавају да ће обуставити све облике војних операција, укључујући извиђање, гранатирање, снајперске операције и мобилизацију снага.

УНСМИЛ позива све стране да дозволе испоруку хуманитарне помоћи онима којима је то потребно и да осигурају слободу кретања цивила током овог примирја. Мисија охрабрује све стране да користе примирје за размену затвореника и тела погинулих и изражава спремност да пружи неопходну подршку у том погледу.

Изјава је објављена 5. маја, само неколико сати пре Хафтаровог позива за појачавање офанзиве. У повечерју, 5. маја, чинило се да на фронтовима постоји нека врста затишја и мира. У Јармуку је објављена фотографија која осликава такву ситуацију. Упркос томе, настављени су сукоби на правцу Вади Рабије - Ајн Зараг.

Ваздухопловне снаге Владе националног споразума (ГНА) циљале су циљеве у Сади Сајеху јужно од Триполија, убивши двоје деце.
У току је и жестока размена ватре разним тешким и средњим оружјем између ЛНА и ГНА на осовини Твајша, код Међународног аеродрома Триполи, Ајн Заре и Забарнех.

Премијер ГНА Фајез ал-Сараџ борави у Риму у посети премијеру Италије Ђузепеу Контеу како би разговарали о ситуацији у Либији. Према Контеу, Хафтаров напад на Триполи пробудио је тероризам, уместо да се бори против њега.

Према подацима Светске здравствене организације, најмање 392 особе погинуле су у сукобима, а 1936 је рањено од 2. маја.

Хафтарова војска уништила штаб Владе Националног споразума. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА