Најновије

УЗБУНА! АМЕРИЧКИ РАЗАРАЧИ УПЛОВИЛИ У КИНЕСКЕ ВОДЕ! Пекинг на ногама, војска спремна за одбрану! (ВИДЕО)

Трампова администрација је у понедељак ујутро појачала присуство у Јужнокинеском мору, јер су два америчка разарача наводно ушла у спорне територијалне воде у покушају да пошаљу поруку влади у Пекингу. Јужнокинеско море је једно од горућих питања у односима између САД и Кине, који такође укључују трговински рат, америчке санкције и Тајван.

Амерички разарач "Чунг Хун" (Фото: Јутјуб)

Амерички разарачи са вођеним ракетама “Пребл” и “Чунг Хун” путовали су 12 наутичких миља од Гавена и Џонсоновог гребена на острвима Спратли, изјавио је за Ројтерс портпарол америчке војске.

Командант Клеј Дос, портпарол Седме флоте, рекао је да је "мирни пролаз" "изазвао прекомерне поморске захтеве и сачувао приступ морским путевима како је регулисано међународним правом."

Трампов потез, међутим, може изазвати бес кинеске владе, која је већ изразила своје незадовољство због покушаја америчког председника да повећа притисак на кинеску економију.

Трамп је у недељу поподне на Твитеру изјавио да ће се садашње тарифе од 10 одсто на кинеску робу у вредности од 200 милијарди долара повећати на 25 одсто. Он је такође запретио да ће ускоро наметнути 25 одсто пореза на додатних 325 милијарди долара кинеске робе.

Један од извора каже да је Трампова одлука да двоструко увећа царинску стопу на робу од 200 милијарди долара била намењена да пошаље поруку Лиу да више не долази у САД са "празним понудама".

Главни и одговорни уредник кинеског листа “Глобал Тајмс” Ху Ксијин такође је рекао да је Лиу Хе "веома непожељан" и да не треба да иде у САД ове седмице након "претњи" америчког председника Доналда Трампа да повећа тарифе на кинеску робу вредну 200 милијарди долара.

- Нека Трамп подигне царине. Хајде да видимо када се могу наставити трговински разговори - написао је Ху Ксијин у твиту.

Сиријска војска започела офанзиву на Идлиб. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА