Најновије

АМЕРИЧКА ИГРА ИЛИ МОЖДА ИПАК ИМА ПРАВДЕ ЗА СРПСКЕ ЖРТВЕ НА КОСОВУ! КАДРИ ВЕСЕЉИ У ХАГУ! Осумњичен је за ратне злочине!

Бивши командант терористичке ОВК Кадри Весељи, сада такозвани председник скупштине лажне државе Косово, позван је у Хаг у својству осумњиченог у Специјални суд за злочине ОВК!

Кадри Весељи (Фото: Јутјуб)

Како преносе медији, Весељи се сумњичи за ратне злочине против Срба током сукоба на Косову 1998. и 1999. године. Весељи је већ отпутовао у Холандију, и то преко аеродрома у Љубљани. Позивајући се на изворе из канцеларије тужиоца Суда за ОВК, приштинска 'Газета експрес' тврди да ће он бити испитан у својству осумњиченог.

Претио новинарима?

Према наводима 'Газете експрес', Кадри Весељи је у Словенију отпутовао приватним авионом са приштинског аеродрома. Главни уредник овог листа Леонард Керчуки каже да му је 'председник скупштине' чак претио због објављивања ове информације.

- Пошто није било могуће добити потврду, информација је објављена, а онда је уследио позив Весељија. Позвао ме је путем Вотсапа. У први мах је покушавао да буде суздржан, а онда му се језик развезао и изрекао је низ непримерених речи које нису за објављивање. Тражио сам да ми потврди да ли је добио позив за саслушање и рекао му да ћемо у том случају објавити нову информацију са његовом изјавом, али је ми је Весељи рекао да га то уопште не занима... - испричао је Керчуки.

Коментаришући ове наводе, генерал Божидар Делић каже да не треба заборавити да је реч о 'шиптарском суду' који је само измештен у иностранство.

Дик Марти га сумњичио и за трговину људским органима

Подсетимо, Суд за злочине ОВК основан је 2015. године на основу извештаја швајцарској сенатора Дика Мартија, који је усвојен у Савету Европе, а у којем се бивши лидери ОВК Хашим Тачи, Азем Суља, Кадри Весељи, Џавит Хаљити и Рамуш Харадинај терете за трговину људским органима и нехумано поступање према људима у логорима под контролом ОВК.

- Овај суд се налази при крају мандата, а продужење његовог рада треба да се изгласа у Приштини. Од почетка сам сигуран да тај суд није створен да суди шиптарским злочинцима, већ да их ослобађа. Наравно да ће кроз њега проћи и покоја крупна 'зверка' попут Весељија, јер то је сврха суда. Вероватно ће неко и бити осуђен, али то ће бити договорено и то ће бити потпуно непозната имена. Увек има Шиптара који су спремни да за надокнаду проведу неку годину у затвору, уз све привилегије, и да стекну славу као убице Срба - наглашава Делић.

Функције су награда

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет, на другој страни, оцењује да није добро то што ратни злочинци на Косову добијају функције. Осим Весељија, функције обављају и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, а недавно се појавила и информација да је Приштина за дипломатског представника у Тирани именовала Харадинајевог саветника Сулејмана Сељимија, бившег команданта ОВК који је осуђен на шест година затвора због ратних злочина.

- Какву поруку шаље Косово свету када именује за свог амбасадора осуђеног ратног злочинца? Да ли то показује поштовање владавине права? Ми се свакако снажно залажемо против таквог политичког потеза. Сачекаћемо да видимо... - истиче Коснет.

Прочитајте ОВДЕ шта то Весељи намерава да уради.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА