Најновије

ПРОПАЛА АМБИЦИЈА МЛАДОГ ЛИДЕРА: Макрон је имао стратегију звану "Меркел" да освоји Европу, али је уместо тога уследио "шамар"!

Председник Србије у Берлину ће на скупу лидера региона разговарати са Макроном и Меркеловом. Иако су косовски медији најавили да ће на том састанку бити изнета прва конкретна решења, извори "Блица" тврде да је реч само о опипавању терена.

Макрон и Меркелова (Фото: Јутјуб)

Емануел Макрон је 2017. на власт дошао уз помоћ про-ЕУ реторике и анти-десничарске "карте", одлучан да преобликује Унију у свој имиџ, а уз помоц́ Ангеле Меркел.

Али његова амбиција да продуби везе Европе у многим областима - укључујуц́и заједнички буџет за еврозону - убрзо је замењен будалаштинама и нејасним обец́ањима, пошто је подршка Меркелове била хладнија, а није се ни материјализовала у другим државама ЕУ, пише "Блумберг". Покушаји да се француско-немачки однос користи као темељ уједињене Европе убрзо су утихнули услед очигледних разлика између Берлина и Париза. Оне су се кретале од начина управљања Брегзитом до начина на који се може одговорити на трговинске претње Доналда Трампа, као и како побољшати заједничку валуту.

Макрон је признао несугласице са Берлином у говору пред нацијом прошле седмице, а чак и споменуо немачку "клонулу" економију. Потпуно различита реторика него пре две године.

Неке од тих разлика су, наравно, старе деценијама. Висока потрошња и високо опорезивање у Француској, често се сукобљавало са посвец́еношц́у Немачке штедњи, структуралним реформама и остатку еврозоне која је следила њено лидерство. И политички су земље на различитим крајевима федералистичког спектра. Француска се залаже за европску интеграцију, а Немачка тражи од свог суседа да најприје уреди код "куће" своју економију. Како каже Заки Лаиди из "Сајнс По": "Француска предлаже, а Немачка је индиспонирана".

Ипак, Макрон није много помогао. Било да се ради о тактичкој грешци или политичкој наивности, фокус 41-годишњег банкара на Меркелову учинио је тежак посао још тежим. Помак ове величине у оквиру немачке политике захтева више него само одобрење канцелара; земља има дугу историју коалицијских влада, њене највец́е странке имају ново руководство и јавност је непријатељска настројена према спасавању и подели терета са партнерима из ЕУ. Бивши саветник Макрона, Шахин Вале, жалио се на опседнутост Елисејске палате немачким "шефом".

Ови докази о политичким манама председника нец́е бити изненађење за многе у Француској, где је његова "јупитеријанска" дистанца од законодаваца и званичника била део разлога зашто он и његов тим нису видели долазак "Жутих прслука". У Немачкој, политички поени које је постигао са Меркеловом нису прошли као што се надао, једноставно зато што то није начин на који систем тамо функционише. Реакција Меркеловог конзервативног блока на Месебергову декларацију из 2018. године - француско-немачко партнерство чији је циљ оживљавање пројекта ЕУ - била је веома критична, упркос свим њеним компромисима и пропустима.

Сличан је недостатак воље у другим земљама чланицама ЕУ, а један дипломата је рекао за Макронове велике планове да “они са визијама треба да оду код лекара”. У међувремену, холандски премијер Марк Руте се супротставио француским амбицијама за изградњу веза са фискално опрезнијим нордијским и балтичким државама у борби против федерализма. Француско-немачки Ахенски споразум, који се тиче продубљивање савеза између две земље, такође је слабо прихвац́ен од стране неких "мањих" земаља ЕУ. Неки у Бриселу су гунђали да то опет изгледа као Европа из 1950-их.

Макронова промена прошле недеље на много оштрији тон против Немачке, признање је да су његове домац́е потешкоц́е најважније управо сада, посебно када његова кампања за мајске европске парламентарне изборе не иде добро (Марин Ле Пен води у анкетама у Француској). Његово решење за смањење тензија због "Жутих прслука" било је давање 15 милијарди евра и смањењима пореза, што је била јасна претња берлинским "банкарима".

Нема ничег лошег у томе што се теоретски сврстава уз Немачку, с обзиром на потребу земље да поново успостави равнотежу између своје економије и олакша њену приврженост штедњи. Али, као што би могли рец́и и сами Немци, лакше ц́е то урадити ако Макрон прво стави Француску у равноправан положај, закључује "Блумберг".

Турско врховно изборно веће (YСК) у понедељак је поништило резултате избора за градоначелника Истанбула и одредило понављање избора 23. јуна, а опозиција је попуштање захтеву председника Реџепа Ердогана назвала знаком "диктатуре". Прочитајте ОВДЕ све детаље.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА