Најновије

ЈАЧАМО УДАРНУ МОЋ НАШЕ АВИЈАЦИЈЕ! Са руским "ђавољим кочијама" нема нам равних у региону! (ВИДЕО)

Српска војска се од 2012. технички и технолошки убрзано модернизује и ремилитаризује, оцењује Мирослав Лазански, војни коментатор листа "Политика". Подсећа да је борбена моћ Србије намерно урушавана, али је тај процес сада заустављен.

Илустрација (Фото: Правда)

- Сад идемо напред – каже Лазански.

Говорећи о великој војној паради која ће у петак 10. маја бити организована у Нишу, Лазански каже да ће бити приказан велики део борбене моћи Србије, а доћи ће и једна "посластица" из Русије.

- Неки медији нагађају да се ради о два хеликоптера МИ-35, а то ћемо видети данас јер претпостављам да ће данас имати пробни лет на Батајници. У Русији смо, иначе, купили четири МИ-35, три МИ-17 и то показује да се та вертикална, хеликоптерска компонента оружаних снага обнавља – каже Лазански.

Најављује долазак још девет хеликоптера Х145 из Ербаса, од чега пет за војску и четири за полицију.

Хеликоптерска база је, оцењује, тренуто солидна с обзиром да има од раније хеликоптера МИ-8, МИ-17, као и 40 хеликоптера Газела.

МИ-35, како је објаснио, називају "Ђавоље кочије", по спољашњем изгледу исти је као МИ-24, али има јаче моторе, бољу опрему, бољи систем навигације, носи више наоружања и слично.

- Јачамо ударну моћ наше хеликоптерске јединице, а парада у Нишу ће бити фантастичан спектакл! Када је реч о тенковима, каже да ће бити приказани модернизовани тенкови М-84, а могли би из Русије да дођу и тенкови Т-72, према писању неких медија – каже Лазански за Пинк. 

Додаје да ће бити приказано и 1.500 војника који су опремљени по најмодернијој шеми, како су опремљени војници светских армија.

Биће приказана оклопна возила Лазар 3 која производи Југоимпорт СДПР, Милоша, шест Нора...

- Ово ће заиста бити спектакл који ће привући пажњу пре свега страних војних атешеа, као и регионалних посматрача, будући да је свака парада истовремено и политичка и војна порука – каже Лазански, додајући да је Србија по наоружању супериорна у односу на земље бивше Југославије. Хрватска има већи број оклопних возила точкаша и предност у амфибијским борбеним возилима, док је Србија супериорна на пољу артиљерије, авијације, ПВО система...

Следећа фаза, оцењује, биће повећање плата професионалним припадницима војске и полиције, а на техничком и технолошком пољу заиста се бележи невероватан скок. Када је реч о доласку немачке компаније МТУ Аеро Енгинес, Лазански објашњава да је МТУ симбол за моторе на западу, а да се то не односи само на авионске моторе, већ и на моторе за подморнице, ратне бродове и др.

- Ово је као да су нам довели еурека програм! Ово је фантастична шанса за наш технички и технолошки прикључак најмодернијим техологијама, будући да ће у овој фабрици радити наши људи и инжењери. Био сам фасциниран када сам сазнао да МТУ долази у Србију јер је то невероватан успех за нашу земљу. МТУ је бренд, симбол у Европи и свету! – каже Лазански.

НАТО пажљиво одабрао дан за провокацију Русије. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Пинк

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА