Најновије

САМИ СМО СЕБИ ИСКОПАЛИ ЈАМУ! Човечанство је на ивици пропасти, научници за ову апокалипсу пронашли само једно решење!

У извештају без преседана групе стручњака УН о еколошком систему, приказана је суморна слика будућности људске врсте чији опстанак зависи од природе.

Апокалипса (Фото: Pixabay. com)

- Угрожавамо саме основе наше привреде, начина опстанка, безбедности хране, као и наше здравље и квалитет живота у целом свету - навео је председник групе стручњака УН Роберт Вотсон.

Према његовима речима, 75 одсто копнене животне средине угрожено је крчењем шума, интензивном пољопривредом, растућом урбанизацијом и рудницима. Вотсон је додао да је људским активностима угрожено и 66 одсто морске средине.

Резултат је милион угрожених животињских и биљних врста од око осам милиона на Земљи, наводи се у извештају и додаје да се наредних деценија предвиђа наставак таквог тренда ако се ништа не предузме.

Већ постоји око милион угрожених врста, ритам се убрзава тако да је природа која омогућава живот човечанству осуђена на пропаст уколико се не догоди "дубока промена" модела производње и потрошње људске врсте.

Стручњаци су додали да чак и ако се поштује споразум о климатским променама, који има за циљ да загревање планете не буде веће од два степена Целзијуса, промене климе би могле да се наставе због других фактора.

У извештају се додаје да су промене неопходне у пољопривреди али и у потрошњи. Стручњаци су навели да поздрављају све веће позиве за промене навика у исхрани, са више поврћа и мање меса и млечних производа који имају негативни утицај на биодиверзитет, климатске промене и опште здравље људи.

- Такве дубоке промене изазваће отпор оних који имају директне интересе, али такво противљење треба да превазиђе због општег интереса - рекао је Вотсон.

Прочитајте ОВДЕ какво је то драматично упозорење научника.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА